IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтинява заради опасенията около новите финансови стимули в Китай*

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват със 17 цента, или 0,2%, до 75 долара за барел

09:47 | 25.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава в сряда, тъй като инвеститорите се притесняват, че новите финансови стимули в Китай няма да бъдат достатъчни, за да се увеличи търсенето на горива в страната, предава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват със 17 цента, или 0,2%, до 75 долара за барел, а тези върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) - с 24 цента, или 0,3%, до 71,32 долара за барел.

Цените се повишиха с около 1,7% във вторник, след като Китайската централна банка обяви най-агресивните си икономически стимули след пандемията от Covid-19 с намаляване на лихвите и държавно финансиране.

Анализаторите обаче предупредиха, че е необходима още фискална помощ, за да се повиши доверието във втората по големина икономика в света и това ерозира първоначалното въздействие върху цените на „черното злато“.

„Липсата на по-конкретен фискален подход все още поражда известни резерви относно това дали икономическият тласък може да бъде устойчив“, заяви Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG.

Той посочи, че като цяло липсва тяга на петролния пазар, като сделките са по-малко от обичайното, което вероятно се дължи и на спада на потребителското доверие в САЩ. През септември то се понижава до най-ниското си ниво за последните три години, като особена загриженост предизвика недостатъчното наличие на работни места.

Все пак намаляването на запасите от суров петрол и горива в САЩ осигури известна подкрепа за пазара, след като на 10 септември цените спаднаха до най-ниското си ниво от 2021 г. насам.

Запасите от петрол в САЩ са намалели с 4,34 млн. барела през миналата седмица, докато тези от бензин са се свили с 3,44 млн. барела. Запасите от дестилати са спаднали с 1,12 млн. барела, според пазарни източници, които се позовават на данни на Американския петролен институт от вторник.

Засилващият се конфликт в Близкия изток между подкрепяната от Иран „Хизбула“ в Ливан и Израел също е в помощ на цените на суровия петрол, като трансграничните ракети, изстреляни от двете страни, засилиха опасенията за разширяване на войната в ключовия регион на производство.

В сряда „Хизбула“ потвърди, че висшият командир Ибрахим Кубейси е бил убит при израелски въздушни удари по ливанската столица, както Израел обяви по-рано. Израел заяви, че Кубейси е оглавявал ракетните сили на групировката.

На този фон ураганът, заплашващ американското крайбрежие на Мексиканския залив, промени курса си към Флорида и се отдалечи от районите за добив на нефт и газ край Тексас, Луизиана и Мисисипи.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 25.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още