IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зелената вълна заля и американските борси

S&P 500 достигна нов рекорд

23:31 | 24.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg
Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg

Американските индекси завършиха сесията във вторник с повишения, след като по-рано и европейските борси се оцветиха в зелено. S&P 500 достигна нов рекорд и до голяма степен се отърси от данните за слабото потребителско доверие, благодарение на Nvidia, пише CNBC.

Широкият индекс записа 0,25% повишение до 5732,93 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 83,57 пункта, или 0,20%, приключвайки деня на ниво от 42 208,22 пункта. И двата индекса достигнаха исторически върхове в рамките на деня и затвориха на рекордни нива. От своя страна, технологичният Nasdaq Composite прибави 0,56% и достигна 18 074,52 пункта.

Цената на акциите на хардуерния гигант Nvidia се повиши с близо 4%, след като регулаторни документи показаха, че главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг е приключил с продажбите на акции на производителя на чипове за момента.

Потребителското доверие записа най-големия си едномесечен спад от повече от три години, достигайки 98,7 пункта за септември. Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакваха 104 пункта.

Данните следват предупреждението на главния изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън, че геополитическата нестабилност „се влошава“. Той допълни, че тревожният фон може да повлияе на „състоянието на икономиката“ в бъдеще.

Китайските акции се откроиха във вторник след усилията от страна на Пекин за стимулиране на икономическия растеж. Акциите на листнатите в САЩ Alibaba и JD.com повишиха стойността си съответно със 7,9% и 13,9%. Книжата на Caterpillar пък записаха близо 4% ръст на борсата.

Основните индекси се насочват към солидни месечни ръстове. Dow се повиши с 1,5% през септември. S&P 500 и Nasdaq прибавиха съответно 1,4% и 1,9%. Някои от тези ръстове се случват, докато инвеститорите се надяват, че по-ниските лихви на Федералния резерв на САЩ ще стимулират икономическия растеж и ще увеличат печалбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 24.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 11
Алехандро
преди 1 ден
Ни мое да бъде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още