IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

"Елана ФМ" стартира нов фонд за инвестиции с фокус върху имотния сектор

Вложенията се предвижда да са диверсифицирани географски и от гледна точка на класовете имоти

13:28 | 25.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

„Елана Фонд Мениджмънт“ стартира от 1 октомври 2024 г. нов взаимен фонд за инвестиции в акции на компании от сектора на имотите.

Фондът беше представен пред журналисти на събитие на 24 септември с участието на Николай Павлов, директор „Връзки с инвеститорите“ в компанията, и портфолио мениджърът Радостин Бакърджиев.

ДФ „ЕЛАНА Фонд Недвижими имоти“ е насочен към различни класове имоти в държави с добър демографски профил и силни икономики.

Фондът няма минимален праг на инвестиция, а вложителите могат да теглят и внасят средства, когато пожелаят.

Инвестиции в REIT

Фондът ще инвестира в имоти по целия свят чрез така наречените тръстове за инвестиции в недвижими имоти (Real Estate Investment Trusts, REIT), както и други компании за недвижими имоти, търгувани на световните борси. Новият фонд е в евро, с агресивен профил, с препоръчителен хоризонт 5 години.

Въведени през 1960 г., REIT компаниите са създадени, за да направят инвестициите в имоти достъпни и за по-дребните инвеститори, които чрез тях могат да се сдобият с портфолио от небостъргачи, търговски центрове или апартаменти, посочват от компанията.

Инвестициите на новия фонд ще са глобални, като приоритет ще са демографски силни държави с устойчиви икономики. Във фокуса на фонда влизат страни като САЩ, Канада, Австралия, Великобритания, Япония, Сингапур, Германия, Франция, Нидерландия, Белгия и Испания.

Предвижда се в портфейла на фонда да влизат жилищни имоти, индустриални и логистични площи, търговски площи, медицински и научни комплекси, офиси, сървърни центрове и други.

Защо инвестиции в имоти?

Общата стойност на имотите по света се изчислява на около 380 трлн. долара. Имотите са и най-предпочитаният актив за съхранение на богатството.

За сравнение, размерът на световната икономика се изчислява на 100,6 трлн. долара, акциите – под 99 трлн. долара, дълговите книжа – близо 130 трлн. долара, земеделската земя – над 41 трлн. долара, бизнес имотите – почти 51 трлн. долара.

Инвестиция в подобен фонд дава възможност за придобиване на дял от диверсифицирано имотно портфолио, включително и географски, с малка сума и висока ликвидност на инвестицията, която не е характерна за вложенията в реални имоти.

По думите на Радостин Бакърджиев компаниите от сектора на имотите се представят добре в условия на растящи дългове и дефицити и по-висока инфлация. Отделно пазарите на имоти по света са силни, а цените на акциите на компаниите от сектора спаднаха заради ръста на лихвите. Това означава, че те държат имоти с по-висока стойност спрямо пазарната им оценка и има потенциал за растеж.

Стойността на дяловете на договорните фондове и доходът от тях може да се понижат. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на инвестираните средства. Инвестициите във взаимни фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или друг вид гаранция. Постигнатите резултати от минали периоди не предвиждат бъдещата възвръщаемост. Преди вземане на окончателно инвестиционно решение е препоръчително инвеститорите да се запознаят с проспекта и с основния информационен документ за инвеститори на съответния фонд. Документите са достъпни на интернет страницата на УД „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“ (www.elana.net). Бъдещите резултати подлежат на данъчно облагане, зависещо от личното положение на всеки инвеститор и може да се промени в бъдеще. Повече информация за рисковете и ползите в инвестирането в дялове е достъпно на: www.elana.net

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 25.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още