IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подновените политически сътресения изправят френските активи пред нови загуби

Засега не се вижда край на трусовете на френските пазари, след като изборните резултати през юли доведоха до политическа безизходица

16:00 | 24.09.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвеститорите се отдръпват от френските активи, докато губят доверие в способността на новото правителство да оцелее през следващите месеци, съобщава Bloomberg.

Рисковете изпратиха доходността по държавните облигации до най-високото им ниво спрямо тази на по-ниско оценяваните испански ДЦК от световната финансова криза, а акциите в Париж са единственият голям европейски пазари, който върви към загуба за 2024 г. Институции като Citigroup, Barclays и Royal London Asset Management предупреждават, че нов кабинет може бързо да се разпадне, оставяйки Франция отново без администрация.

Движенията сигнализират, че засега не се вижда край на трусовете на френските пазари, след като изборните резултати през юли доведоха до политическа безизходица. Новите министри имат малко време да изготвят бюджет, целят да се справи с държавния дефицит, преди да сблъскат с враждебно настроения парламент следващия месец.

„Пазарите изчакват да видят дали новото правителство може да се задържи“, казва Франсоа Римю, стратег в La Francaise Asset Management в Париж. „Има риск то да падне“, смята той, добавяйки, че не може да се изключи възможността за „втори рунд“ на кризата.

Показател за риска на френските облигации – разликата между доходността по френските и германските ДЦК – е на най-високото си ниво, откакто тревогите около политиката в страната достигна връх през лятото. Citigroup очаква разликата да се разшири до 100 базисни пункта следващата година спрямо около 80 пункта в момента. В същото време френските акции бележат спад от над 6%, откакто президентът Еманюел Макрон свика предсрочни избори на 9 юни.

Данните за паричните потоци също не са окуражаващи. По-рано през септември френските фондове за акции отчетоха най-големите си изходящи потоци от декември, посочва EPFR. А японските инвеститори са продавали масово френски ДЦК през юли – сигнал, че един от най-сигурните активи на Европа губи привлекателност за някои от най-големите си притежатели.

„Не виждам сериозен апетит от инвеститорите да се завърнат към френските активи“, казва Еманюел Ко, ръководител на стратегията за европейските акции в Barclays. „Инвеститорите искат да видят дали бюджетът може да бъде прокаран“, казва той, добавяйки, че пазарът е „уморен от перспективата за нови избори следващата година.

Няма бъдеще

Първото предизвикателство за новото правителство на премиера Мишел Барние ще бъде представянето на вече отложения бюджет. Крайният срок за внасянето му за обсъждане в парламента, който изтича на 1 октомври, вероятно ще бъде първата възможност за някоя от партиите да поиска вот на недоверие.

Левият алианс „Нов народен фронт“, който има най-много места в долната камара на парламента, обеща да свали правителството при първа възможност. Междувременно партията „Национален сбор“ на Марин льо Пен посочи, че новото правителство „няма бъдеще“. Дори ако Барние, известен най-вече като основен преговарящ от името на Европейския съюз в преговорите за Brexit, успее да получи одобрение за проектозакона за бюджета от законодателите, след това той ще трябва да отговаря пред правилата на блока.

ЕС вече смъмри предишното правителство за прекалено голям дефицит. Нивото на дълга на Франция спрямо размера на икономиката ѝ е доста над това на Испания и Португалия, които традиционно се смятат за по-рискови за инвеститорите в облигации.

„Смятам, че неблагоприятните фактори за Франция са доста големи“, казва Гарет Хил, портфолио мениджър в Royal London Asset Management, който поддържа слаба позиция по отношение на френския дълг още отпреди изборите. „Барние вече е на поста, така че поне има министър-председател, който може да прави неща като представяне на бюджети, поне на теория“, смята той, добавяйки, че нещата все още „изглеждат много нестабилни на този етап“.

Политическата ситуация и пазарите отбелязват слабо подобрение през месеца, след като малка група инвеститори, сред които Jupiter Asset Management и хедж фондът Mount Lucas Management, заявиха, че започват да изкупуват френски облигации, тъй като смятат, че разпродажбите са прекалени.

Рейтинги

Последните икономически данни също будят тревога. Частният сектор на еврозоната се сви за първи път от март насам, след като олимпийският стимул на Франция приключи, а задълбочаващият се спад в производството засили опасенията, че възстановяването на региона е изчерпало своята сила.

Това е проблем за френския борсов индекс, тъй като тежестта, която компаниите от луксозния сектор имат в него, означава, че е ориентиран към дружества, свързани с икономическия импулс. През последните седмици стойността на акциите, листнати в Париж, спадна под тази на Торонто за първи път от 2022 г. насам.

И накрая, в рамките на седмици след обсъждането на бюджета рейтинговите компании също ще дадат своята присъда за финансите на страната. Fitch Ratings ще направи преглед на Франция на 11 октомври, а след това Moody's Ratings на 25 октомври. Последната предупреди, че перспективата може да бъде намалена от стабилна на негативна, ако резултатите по отношение на фиска и дълга се влошат. S&P Global Ratings вече понижи рейтинга на страната през тази година.

Рисковете за рейтинга са „потенциално по-големи този път“, казва Аман Бансал, стратег по лихвените проценти в Citigroup. Назначаването на министър-председател и нов кабинет „всъщност не облекчава рисковете пред продължителността на правителството, политическата парализа, необходимата фискална консолидация или кредитния рейтинг“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 24.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още