IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow Jones и S&P 500 постигнаха нови рекорди

Трейдърите се възползват от позитивната вълна на пазарите след решението на Федералния резерв на САЩ да намали лихвите повече от очакваното

23:59 | 23.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските акции отново отбелязаха рекорди в сесията в понеделник, тъй като трейдърите се възползват от позитивната вълна на пазарите след решението на Федералния резерв на САЩ да намали лихвите повече от очакваното.

Индексът на „сините чипове“ Dow Jones нарасна с 0,15% до 42 124,65 пункта. Това е 30-то рекордно ниво на затваряне на индекса тази година.

Индексът S&P 500 добави 0,28% в сесията и затвори на ниво от 5718,57 пункта, като отбелязва 40-ти рекорд досега през годината.

Технологичният индекс Nasdaq се повиши с 0,14% до 17 974,27 пункта.

Инвеститорите очакват тази седмица изказванията на някои от членовете на комисията за определяне на лихвените проценти на Фед. В четвъртък ще има изказване и на председателя на Фед Джером Пауъл.

В петък ще бъдат публикувани данните за предпочитания от Фед измерител на инфлацията, който ще предложи повече сигнали за динамиката при лихвите.

Трейдърите наблюдават и всякакви икономически данни, които биха могли да помрачат надеждите за меко кацане на американската икономика. Седмичните данни за молбите за безработица в четвъртък ще дадат допълнителна представа на Уолстрийт за състоянието на пазара на труда в САЩ, който вече е извор на повече главоболия за Фед, отколкото инфлацията.

Според скорошно проучване на BCA Research, цитирано от Ройтерс, инвеститорите променят настроенията си и се засилват мечите прогнози за икономиката на САЩ. Резултатите от проучването показват, че инвеститорите са все по-скептични относно способността на пазара да поддържа ръстовете и печалбите.

Констатациите на BCA показват, че въпреки че много инвеститори държат парични резерви, които биха могли да бъдат използвани, ако икономическите перспективи се подобрят, има забележим спад в ентусиазма относно водещите технологични акции.

Решението на Федералния резерв за облекчаване на паричната политика се смятат за необходими, но недостатъчни за напълно предотвратяване на спад, според резултатите от проучването. Несигурни са и перспективите пред печалбите на бизнеса.

Петролът поевтиня в понеделник заради разочароващата бизнес активност в еврозоната и слабата китайска икономика. Фючърсите на сорта „Брент“ изтриха 59 цента, или 0,8%, до 73,90 долара за барел, а на американския сорт WTI – с 63 цента, или 0,9%, до 70,37 долара.

„Разочароващите икономически данни, идващи от Китай, заедно с изненадващо забавяне на европейското производство поставят търсенето на суров петрол на най-ниските нива досега тази година“, коментира Денис Кислер, старши вицепрезидент по търговията в BOK Financial.

Притесненията относно доставките, произтичащи от въздушните удари на Израел срещу цели на подкрепяната от Иран групировка „Хизбула“ на територията на Ливан, оказва подкрепа на цените на петрола. След почти една година война в Газа Израел сега измества фокуса си към северната си граница, през която „Хизбула“ изстрелва ракети в подкрепа на своя съюзник от анклава „Хамас“. Това увеличава риска от директна намеса на Иран във войната, което повишава вероятността износът на петрол да бъде изложен на риск, според Кислер.

Еврото поевтиня спрямо долара в понеделник заради данните за бизнес активността в еврозоната. Единната валута се понижи с 0,39% до 1,112 долара за едно евро в сесията. Доларовият индекс, който проследява представянето му спрямо кошница от валути, включително йената и еврото, се повиши с 0,05% до 100,83 пункта на финала на сесията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 24.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още