IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските акции започват сесията с ръстове*

В петък ще бъде публикуван предпочитаният от Фед измерител на инфлацията

18:09 | 23.09.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските акции започват сесията с ръстове. Индексът на „сините чипове“ Dow Jones добавя 0,16% до 42 130,04 пункта в началото на търговията.

По-широкият бенчмарк S&P 500 се повишава с 0,33% до 5721,48 пункта, а технологичният индекс Nasdaq – с 0,34% до 18 008,84 пункта.

През миналата седмица американските акции достигнаха нови рекордно високи стойности, след като Федералният резерв на САЩ намали лихвите с 50 базисни пункта при очаквано намаление от 25 базисни пункта.

И трите основни индекса в Ню Йорк добавиха по над 1% през миналата седмица, припомня CNBC.

Тази седмица инвеститорите очакват изказванията на някои от членовете на комисията за определяне на лихвените проценти. Председателят на Фед Джером Пауъл ще говори в четвъртък.

В петък ще бъде публикуван предпочитаният от Фед измерител на инфлацията, който ще подскаже допълнително траекторията на лихвите в САЩ в близко бъдеще. Инфлацията все още е над годишната цел на Фед от 2%.

Що се отнася до корпоративния сектор, Apollo Global Management предлага да инвестира до 5 млрд. долара в закъсалия производител на чипове Intel, според Bloomberg News. Акциите на Intel поскъпнаха с около 1% след публикацията.

Intel се сблъска с рязък спад на продажбите и очерта поредица от мерки за намаляване на разходите, включително намаляване на броя на служителите.

Цените на суровия петрол се повишиха в понеделник, подкрепени от опасенията, че ескалация на конфликта в Близкия изток може да ограничи регионалното предлагане. Петролът сорт „Брент“ поскъпна с 0,2% до 73,83 долара за барел, а фючърсите на американския WTI добавиха също 0,2% до 71,11 долара.

Израел извърши редица удари в ивицата Газа и Ливан и постоянните битки засилиха опасенията, че по-широк конфликт в Близкия изток ще наруши доставките, като затегне предлагането на световните пазари.

* Данните са актуални към 17.30 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 23.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 дни
"Американските акции започват сесията с ръстове*. Банките печатат едни пари, НЕ ги пускат директно в обръщение, ами ги дава на онези, дето НЯМАТ нужда от тези пари. Светът е откачил и водеща роля имат САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още