IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари записват разнопосочно движение в първата сесия за седмицата

Централната банка на Китай насърчава ликвидността на сектора с операции за 234 млрд. юана

12:33 | 23.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Азиатските фондови пазари записват разнопосочно движение в първата сесия за седмицата, като търговията е под влияние на данните от петък (20 септември), показващи спад на китайската младежка безработица, пише CNBC. Влияние продъжлава да оказват и действия на Федералния резерв и очакванията как намалената лихва ще насърчи икономиката на САЩ.

Централната банка на Австралия също започна своето двудневно заседание, на което да определи бъдещата монетарна политика. Очакванията са, че институцията ще запази лихвата без промяна.

Водещият индекс на австралйската фондова борса ASX200 изгуби 0,69% от стойността си до 8152,9 пункта.

Южнокорейският Kospi отчете ръст от 0,33% до 2602,01 пункта.

Централната банка на Китай съобщи, че ще подкрепи банковия сектор на страната с 234 млрд. юана (33 млрд. долара) чрез операции на свободния пазар. По този начин страната се опитва да запази ликвидността на банките към края на тримесечието, става ясно от съобщението на институцията.

Това подкрепи ръст от 0,44% за водещия индекс на Шанхайската фондова борса до ниво от 2748,92 пункта. Хонконгският HSI забави спада си и затвори търговията в понеделник с намаление от минималните 0,06% до 18 247,11  пункта.

Пазарите в Япония са затворени заради национален празник, но в петък Nikkei затвори със силен ръст от 1,53% до 37 723,91 пункта.

На петролните пазари цената на водещите сортове ограничава ръстовете си. В сутрешните часове суровината поскъпваше с 1%. Към края на азиатската сесия лекият суров петрол (WTI) се търгува за малко над 71 долара за барел, а европейският "Брент" - за 74,57 долара за барел. Това е повишение с по-малко от 0,1% спрямо сесията в петък.

На валутните пазари японската йена укрепва стойността си и се разменя при курс от 143,68 за долар. В края на миналата седмица Японската централна банка запази без промяна лихвата в страната.

Цената на златото се задържа около рекордно високото си ниво, записано в последните дни. Търговията към края на азиатските сесии на пазарите се извършваше при почти 2642 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 23.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още