IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кога Dow Jones ще достигне 50 хил. пункта?

Според MarketWatch това може да се очаква да се случи в някакъв момент през 2026 г.

12:02 | 21.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският индекс Dow Jones Industrial Average достигна рекордно високо ниво над 42 хил. пункта тази седмица. Може и да изглежда невероятна прогноза, но индексът скоро може да достигне нивото от 50 хил. пункта – това все пак представлява под 20% ръст, пише MarketWatch.

През последните няколко години Dow доста бързо покори други кръгли стойности. Сякаш беше вчера, когато индексът на сините чипове достигна 20 хил. пункта през 2027 г.

Dow за първи път надхвърли 30 хил. в края на ноември 2020 г., според пазарните данни на Dow Jones. След това индексът надвиши 36 хил. пункта през ноември 2021 г. През май 2024 г. пък прескочи прага от 40 хил. пункта.

И така, какво трябва да се случи, за да премине Dow бариерата от 50 хил. пункта?

Тъй като Dow не е претеглен индекс на пазарната капитализация като S&P 500, а на среднопретеглената цена, всяка от отделните акции в състава на бенчмарка ще трябва да поскъпне с около 19%. Това означава UnitedHealth - най-големият компонент на Dow, да достигне цена от малко под 687 долара на акция, а Intel – акцията с най-малко тегло, ще трябва да се търгува за малко повече от 25 долара, ако изпитващият затруднения производител на чипове все още е в Dow до края на следващата година.

Разбира се, не всички акции на Dow ще се движат еднакво. Ще има по-големи печеливши, ще има и губещи. Walmart и American Express например добавят по над 40% тази година до затварянето на пазарите в четвъртък, докато Nike изтрива 25% от пазарната си оценка за същия период.

Boeing се срина с повече от 40% заради проблемите си, а Intel, въпреки скорошното възстановяване, изтрива 60% от оценката си тази година.

Това означава, че опитът да се предскаже кога Dow може да достигне 50 хил. пункта предполага известни гадателски умения.

Струва си да се отбележи, че Dow в момента се търгува около 18 пъти по-високо от очакваните печалби за 2025 г., според FactSet. Това е под върха P/E от 21.

Въз основа на прогнозните ръстове на SPDR Dow Jones Industrial Average ETF, чиято текуща цена от около 419 долара е приблизително 1/100 от стойността на Dow, индексът ще достигне около 46 хил. пункта през следващата година при P/E от 21. Това е почти 10% ръст от текущите нива, което е нормална възвръщаемост за индекса.

За сравнение Dow нараства с около 11% досега тази година.

Очакването на ново двуцифрено увеличение през 2025 г. обаче може да е прекалено агресивно. Dow ще достигне ниво от само 44 515, ако всяка акция достигне целевата си средна цена за следващите 12 месеца, показват пазарните данни на Dow Jones.

Анализаторите са настроени най-добре за тазгодишните изоставащи акции от индекса, включително за Boeing и Intel, както и Chevron, Merck и Disney. Анализаторите очакват ръстове за всяка от акциите от около 18% до 36%.

Същевременно за Amgen, Travelers, American Express, Caterpillar и IBM прогнозите са за едноцифрен спад в процентно изражение на цените на акциите.

Затова не е добра идея да се затаява дъх в очакване Dow да премине 50 хил. пункта през следващите няколко месеца. Докато обаче Федералният резерв може да поддържа меко кацане на икономиката и ако ръстовете са стабилни, Уолстрийт вероятно ще стане свидетел на това в някакъв момент през 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 21.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още