IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow Jones отчете нов рекорд, но S&P 500 отстъпи

Златото за първи път поскъпна над нивото от 2600 долара за тройунция

23:43 | 20.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Оптимизмът, обзел Уолстрийт в четвъртък, непосредствено след решението на Федералния резерв на САЩ за лихвите, се изпари в последната за седмицата сесия. Повечето акции поевтиняха в петък, но индексът на „сините чипове“ Dow Jones достигна нова рекордно висока стойност.

Dow отчете повишение от 0,09% до 42 063,36 пункта.

По-широкият индекс S&P 500 спадна с 0,19% до 5702,55 пункта, като девет от 11-те сектора в състава на индекса отчетоха понижения, най-силно от което беше това на индустриалните акции.

Технологичният индекс Nasdaq изтри 0,36% до 17 948,32 пункта.

Пазарите калкулират още едно намаление на лихвите в САЩ от 25 базисни пункта на срещата на Фед през ноември, според FedWatch Tool на CME.

Акциите на компаниите за комунални услуги бяха сред малкото печеливши в сесията. Основен двигател на ръста бяха книжата на Constellation Energy, които поскъпнаха с 21,58% заради подписаната с Microsoft сделка за център за данни, който да възкреси блок от атомната централа Three Mile Island в щата Пенсилвания.

Пазарната оценка на FedEx се срина с 13,92%, след като компанията понижи прогнозата си за приходите за цялата година. Заради спада на цената на акциите на дружеството транспортният сектор от Dow Jones отчете 3,39% спад.

Същевременно акциите на Nike поскъпнаха с 5,55%, след като стана ясно, че бившият старши изпълнителен директор Елиът Хил ще се присъедини отново към компанията на мястото на Джон Донахоу.

Доходността по 2-годишните американски държавни облигации отчете незначителен спад от 3 базисни пункта до 3,573% в петък от 3,603% в четвъртък, като записва понижение за трета поредна седмица.

Доходността по 10-годишните държавни облигации на САЩ се понижи с ,3 базисни пункта до 3,727%, от около 3,740% в четвъртък. За седмицата обаче се отчита повишение от 7,8 базисни пункта.

Доходността по 30-годишните държавни облигации също отбеляза незначителен спад в сесията до 4,070% от 4,073% в четвъртък. За седмицата се регистрира ръст от 9,4 базисни пункта.

Златото за първи път поскъпна над нивото от 2600 долара за тройунция, като удължава ралито, подсилено от залозите за допълнителни понижения на лихвите в САЩ и напрежението в Близкия изток. Спот златото поскъпна с 1,3% до 2620,63 долара за тройунция, а фючърсите на златото в САЩ добавиха 1,2% до 2646,2 долара, съобщава Ройтрес.

Цената на благородния метал се повишава с 27% от началото на годината – най-силният годишен ръст от 2010 г. насам, тъй като инвеститорите също се опитаха да хеджират несигурността.

Анализатори предупреждават, че заради постигнатите рекорди златото вероятно е готово за корекция. „Ясно е, че все още има известна дейност на купувачите, свързана с решението на Фед да започне своя цикъл на облекчаване на паричната политика с голямо намаление на лихвите“, казва Даниел Гали, стоков стратег в TD Securities. Според него обаче „източникът на тази покупателна активност остава извън нашия радар“, като се има предвид, че притоците на ETF са относително незначителни и азиатските купувачи все още не са активни.

Ралито на златото няма да продължи вечно, казват и икономистите на Commerzbank в бележка. Други анализатори обаче очакват металът да продължи да поскъпва. Продължаващата слабост на долара, която прави златото по-евтино за притежателите на други валути, предлага удобни попътни ветрове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още