IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските пазари затвориха със спадове в петък

Технологичните и автомобилните акции са сред най-губещите в сесията

20:59 | 20.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските пазари затвориха със спадове в петък след серията от решения за лихвите тази седмица.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 1,42% до 514,26 пункта, като обърна оптимистичното представяне от четвъртък, когато Bank of England и Norges Bank задържаха основните си лихвени проценти без промяна, пише CNBC. Това е в контраст с по-голямото от очакваното намаление на лихвите на Федералния резерв на САЩ – с половин пункт, в сряда.

Повечето от секторите в състава на Stoxx 600 приключиха сесията със спадове. Европейските технологични акции изтриват в сесията средно 2,96%, а миннодобивните – 2,6%.

Автомобилните акции загубиха 3,6%, водени от книжата на Mercedes заради влошаването на прогнозите за финансовите резултати на компанията за 2024 г. предвид отслабеното търсене от Китай.

Производителите на автомобили Volvo и Stellantis също отчетоха спадове на цените на акциите.

Акциите на британската модна къща Burberry поевтиняха с над 3%, след като Jefferies понижи рейтинга на книжата до задържане и целевата цена. Компанията беше официално премахната от FTSE 100 в петък.

Що се отнася до икономическите данни от Европа, продажбите на дребно във Великобритания нарастват повече от очакваното – с 1%, през август, според Службата за национална статистика на Острова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още