IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатор: Пазарите очакват още едно агресивно лихвено понижение до края на годината

Малките компании могат да се окажат печелившите от намаляването на лихвите в САЩ, посочи Иво Благоев от "Астра Асет Мениджмънт“

19:58 | 20.09.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След по-агресивната политика на централната банка на САЩ пазарите очакват поне още 50 базисни пункта намаление до края на годината. Въпросът е как ще се отрази подобен ход на икономиката на страната с идващата зима. Това коментира Иво Благоев, изпълнителен директор на "Астра Асет Мениджмънт", в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Федералният резерв понижи лихвите повече от очакваното, с половин процентен пункт, и пое към очаквано стабилно смекчаване на паричната политика.

По думите на Благоев ходът на Фед поставя въпроса дали Европейската централна банка (ЕЦБ) и другите централни банки ще го последват. 

Гостът посочи, че европейската икономика се справя по-зле от тази в САЩ, което е и предпоставка за по-бързи намаления на лихвите.

„Дори ЕЦБ отново да намали лихвата, няма да е голяма грешка. Основен риск за Европа е настъпването на зимата, което може да донесе инфлация. Това поставя ЕЦБ в много сложна ситуация“, каза Благоев. Той прогнозира, че на следващото заседание най-вероятно ЕЦБ ще намали лихвените равнища.

Малките компании могат да се окажат печелившите от намаляването на лихвите в САЩ, посочи Иво Благоев. Техните акции се представиха добре в търговията в двата дни след хода на Фед, добавя той.

„Разпродажбите през август бяха функция на това, че самият пазар бе накупен и твърде бързо се повишиха оценките на компаниите и стойността на акциите. Секторът на малките компании винаги реагира последен във финалната фаза на бичия пазар. Ако приемем, че може би се намираме в последната фаза, смятам че, те (малките компании - б.ред.) ще са тези, които ще продължат да се възползват от по-ниските лихвени нива“, коментира анализаторът.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още