IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексите на Wall Street отстъпват, но са напът да отбележат печеливша седмица*

Dow Jones се понижава с 56 пункта, или 0,1%

17:29 | 20.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индексите на Wall Street започват борсовата сесия с понижения, но са напът да постигнат значителен седмичен напредък, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones се отдръпва с 56 пункта, или 0,1%. Широкият пазарен показател S&P 500 се свива с 0,2%, а технологичният измерител Nasdaq Composite отстъпва с 0,2 на сто.

По време на редовната сесия в четвъртък индексите нараснаха, като S&P 500 скочи с 1,7% и за първи път затвори над нивото от 5700 пункта. Dow завърши деня с повече от 500 пункта по-високо и за първи път в историята си затвори над 42 хил. пункта. Nasdaq Composite пък напредна с 2,5%.

Положителните данни за безработицата в САЩ, заедно с намалението на лихвения процент с половин пункт от страна на Федералния резерв в сряда, изглежда подобриха настроенията сред инвеститорите. Първоначалните молби за помощи при безработица, които достигнаха 219 хил. за седмицата от 14 септември, бяха по-ниски от очакваните и показаха спад спрямо предходната седмица. 

„Първите икономически данни след голямото намаление разходите по заемите би трябвало да зарадват Фед“, заяви Крис Ларкин, управляващ директор по търговия и инвестиции в Morgan Stanley. „По-ниските от очакваното молби за помощи при безработица няма да предизвикат непосредствени опасения за твърде голямо забавяне на пазара на труда“, добави той.

Решението на Фед от сряда отбеляза първото намаляване на лихвените проценти от 2020 г. насам.

На този фон акциите на FedEx поевтиняват с повече от 13%, след като компанията понижи прогнозата си за годишните приходи. Акциите на Nike са нагоре със 7,5%, след като фирмата за спортни стоки обяви, че главният изпълнителен директор Джон Донахоу ще се оттегли от поста си на 13 октомври.

В началото на днешната борсова сесия в САЩ доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до 3,747%, а тази по 30-годишните се понижава до 4,073%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, регистрира повишение от 0,23% до 100,85 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поевтиняват с 0,79% до 74,29 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI - с 0,4% до 71,66 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,56 на сто и се търгува на цена от 2629,2 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 17:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още