IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акция на седмицата: "Илевън Кепитъл"

Sensika Technologies скоро ще се листне на пазар beam на БФБ, а Dronamics се очаква да заточне търговски полети в Гърция до края на годината

10:23 | 22.09.24 г.
Снимка: БФБ АД
Снимка: БФБ АД

„Илевън Кепитъл“ АД е акция на седмицата на Investor.bg.

В последната година акциите на дружеството поевтиняват с над 8%, а пазарната капитализация достига малко под 40,1 млн. лева. В последния месец обаче цената на акциите се повишава с над 4%.

В портфолиото на дружеството влизат 26 компании. Най-големи дялове от инвестиционния портфейл на „Илевън Кепитъл“ заемат Businessmap, Enhancv, Sensika Technologies, Dronamics Global, MClimate.

На среща с инвеститорите в „Илевън Кепитъл“ стана ясно, че компанията планира да се възползва от новия сегмент на Българската фондова борса (БФБ) за двойно листване в София и Франкфурт. Конкретни срокове обаче все още няма и се проучва как това да се случи чисто технически, коментира изпълнителният директор на дружеството Даниел Томов.

Константин Христов от Sensika Technologies обяви планове за листване на дружеството на пазар beam на БФБ към края на октомври. Компанията ще търси 3 млн. евро от инвеститорите, като в бъдеще ще се насочи към експанзия в Рияд, Саудитска Арабия, и експанзия в региона и Югоизточна Азия.

Свилен Рангелов, един от основателите на Dronamics, коментира, че до края на годината се очаква да започнат търговските полети с карго дрона „Черен лебед“ в Гърция. Търговски операции компанията ще започне с два самолета, които са вече произведени и сглобени. Още един карго дрон в момента се сглобява.

След старта на търговските полети дружеството планира да започне рунд за финансиране от около 50 млн. евро. При това набиране на капитал инвеститорите, участвали в IPO-то на свързаната компания „Дронамикс Кепитъл“ би трябвало да влязат в Dronamics Global чрез т.нар. SAFE инструмент (за бъдещо придобиване на капитал).

Рангелов посочи също така, че от Dronamics са подписали договор за резервиране на 30% от капацитета на доставките за следващите пет години. Той поясни, че за момента не може да назове компанията, с която е подписан този договор.

Той добави, че се планира и изграждането на фабрики за производство на товарни дронове, като първата ще бъде построена в Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 22.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още