IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола ще завърши седмицата на зелено*

Фючърсите върху сорта Брент обаче се търгуват в петък с понижение на цената от 0,4%

09:33 | 20.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава в петък, но все още е напът да отбележи второ поредно седмично повишение след значителното понижение на лихвите в САЩ и намаляването на световните запаси от "черно злато", предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент, които се търгуват с 0,4% по-ниско на цена от 73,62 долара за барел днес, поскъпват с около 4,3% през тази седмица. Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,2% до 71,80 долара за барел, като регистрират седмичен ръст от близо 4,8%.

Цените постепенно се възстановяват, след като на 10 септември паднаха до близо тригодишни дъна, и отчетоха ръстове в пет от седемте сесии оттогава.

„Цените бяха под натиск през последните месеци поради опасенията, че търсенето ще отслабне, тъй като рестриктивните парични политики задушаваха икономическата активност“, посочват анализатори от ANZ Research. „Намаляването на разходите по заемите от страна на Федералния резерв допринесе за засилване на очакванията, че икономиката на САЩ ще избегне спад“, добавят те.

Влияние върху цените оказа и намаляването на запасите от суров петрол в САЩ, които през миналата седмица спаднаха до едногодишно дъно.

Цените на суровия петрол са подкрепени и от нарастващото напрежение в Близкия изток. В сряда бяха взривени уоки-токи устройства, използвани от ливанската въоръжена групировка „Хизбула“, след подобни експлозии на пейджъри през предходния ден. Източници от службите за сигурност заявиха, че отговорна за това е израелската шпионска агенция „Мосад“, но израелски официални лица не са коментирали темата.

Слабото търсене от страна на забавящата се китайска икономика пък натежа върху цените, като производството на рафинериите в Поднебесната империя се забави за пети месец през август. Растежът на промишленото производство също се забави до петмесечно дъно през миналия месец, а продажбите на дребно и цените на новите жилища отслабнаха допълнително.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още