IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow Jones и S&P 500 покориха нови рекорди

Индексът на "сините чипове" нарасна с над 520 пункта в сесията

23:57 | 19.09.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският индекс на „сините чипове“ Dow Jones Industrial Average и по-широкият бенчмарк S&P 500 затвориха на нови рекордно високи равнища в сесията ден след обявяването на решението на Федералния резерв на САЩ да намали основната лихва с 50 базисни пункта.

В края на търговията Dow Jones записа ръст от 522,09 пункта, или 1,26%, до 42 025,19 пункта.

S&P 500 добави 1,7% до 5713,64 пункта, което е 39-ти рекорд през 2024 г., с който реализира около 20% скок от началото на годината.

Технологичният индекс Nasdaq нарасна с 2,51% до 18 013,98 пункта.

„Тонът и думите на председателя на Фед Джером Пауъл вчеа подчертаха, че решението отразява калибрирането на тяхната оценка на условията“, коментира Джим Беърд, главен инвестиционен директор в Plante Moran Financial Advisors, пред MarketWatch.

Преоценката беше отразена и в актуализираните икономически прогнози на Фед, като инфлацията спада по-бързо от очакваното, а безработицата се повишава повече, отколкото беше предвидено в предишната прогноза от юни.

„Остава да се види дали централната банка на САЩ ще намери правилния момент и ще се придържа към мекото кацане“, допълва Беард.

Любимият измерител на волатилността на Уолстрийт – VIX – падна до около 17, пише Bloomberg. Това се случва точно преди изтичането на контракти за деривати, обвързани с акции, индексни опции и фючърси. Деривативни контракти за около 5,1 трлн. долара изтичат в петък, което може да засили пазарните колебания, според оценка на Asym 500.

На валутните пазари доларът се понижи при нестабилна търговия. Доларовият индекс, който измерва зелените пари спрямо кошница от валути, включително йената и еврото, падна с 0,43% до 100,59 пункта.

Акциите на технологичните компании, търгувани на Уолстрийт, се облагодетелстваха от намалението на лихвите, тъй като то подтикна инвеститорите да засилят рисковите настроения. Пазарната оценка на Nvidia скочи с 4%, а на AMD – с 6%. Акциите на Micron Technology добавиха над 2%, на Meta Platforms – близо 4%, а на Alphabet – 1,5%.

Финансовият гигант JPMorgan Chase добави 1,4% към пазарната си капитализация. Акциите на индустриалния гигант Caterpillar поскъпнаха с над 5%, а на Home Depot – с почти 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 12
Алехандро
преди 6 дни
А, кво стана!? Къде са онези девойки от вчера, които разочаровано твърдяхя, че нямало ръстове след падане на лихвите!? Спрете да се излагате със статии еднодневки и никому ненужни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още