IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как Фед ще продължи да намалява лихвите?

Прогнозите на ключови кредитори подготвят сцената за нервни финансови пазари, докато перспективите не станат по-ясни

21:39 | 19.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-големите банки на Уолстрийт са разделени относно това колко бързо и дълбоко Федералният резерв ще намали лихвените проценти през следващата година.

Прогнозите подготвят сцената за нервни финансови пазари, докато перспективите не се изяснят, пише Bloomberg.

Часове след като централната банка на САЩ изненада повечето наблюдатели на Фед в сряда, като намали основната си лихва с половин процентен пункт, а не с четвърт, каквато беше прогнозата, икономистите от Goldman Sachs Group Inc. преразгледаха очакванията си и сега смятат, че ще има намаления с по четвърт пункт на всяка среща от ноември до следващия юни.

От JPMorgan Chase & Co., които правилно прогнозираха намалението тази седмица, смятат, че ще има още половин пункт намаление през ноември, но добавят, че това ще зависи от състоянието на пазара на труда.

Трейдърите калкулират около 70 базисни пункта понижение на лихвите в САЩ до края на годината и почти 2 процентни пункта до септември 2025 г. Прогнозата е по-агресивна в сравнение с намалението, което самият Фед прогнозира.

Ето какво казват икономистите в някои от най-големите банки за лихвите в САЩ.

От Bank of America смятат, че Фед ще намали лихвите с още 75 базисни пункта през четвъртото тримесечие и 125 базисни пункта през следващата година.

Анализаторите от Barclays очакват, че Фед ще намали основната си лихва с още 25 базисни пункта през ноември и декември, а през 2025 г. ще последват още три намаления с четвърт пункт. Банката прогнозира, че целевият диапазон на основната лихва на Фед през 2025 г. ще падне до 3,50% до 3,75%.

Икономистите от Citi потвърждават прогнозата си за още 75 базисни пункта намаления през тази година, като 50 базисни пункта се очаква да е понижението през ноември и още 25 – през декември. За 2025 г. банката прогнозира, че основната лихва на Фед ще достигне диапазон от 3% до 3,25%.

Икономистите на Deutsche Bank поддържат мнението си, че Фед ще продължи намаленията на лихвите с по четвърт пункт до срещата през март 2025 г., преди да премине към понижения на всяко тримесечие. До края на следващата година очакванията на банката са основната лихва в САЩ да достигне диапазона между 3,25% и 3,5%.

Според Goldman Sachs Фед ще избере „по-дълъг низ“ от последователни намаления с четвърт пункт от ноември до следващия юни, като лихвата се очаква да достигне диапазон от 3,25% до 3,5%.

Икономистите на JPMorgan правилно прогнозираха намалението от 50 базисни пункта тази седмица и очаква още едно подобно през ноември. Всичко обаче ще зависи от пазара на труда.

От Morgan Stanley смятат, че Фед вероятно ще направи поредица от съкращения с четвърт пункт до средата на 2025 г., от TD Securities очакват още две намаления с по четвърт пункт до края на годината, а от Wells Fargo - с до 350 базисни пункта при сценарий с твърдо приземяване или 150 базисни пункта при меко приземяване в първата година от цикъла на намаляване на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още