IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дъщерно дружество на "Бианор Холдинг" е подписало нов договор с Европейската агенция по отбрана

Компанията е част от консорциум, воден от испанската INDRA и с участието на фирми от Австрия, Германия, Дания, Естония, Нидерландия и Португалия

14:06 | 19.09.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Дъщерното дружество на „Бианор Холдинг“ АД – „Бианор Сървисиз“, което е част от консорциум, воден от INDRA, е подписало нов договор с Европейската агенция по отбрана (EDA), съобщават от публичната компания.

От 2020 г. насам компанията участва в седем проекта по програми на Европейската комисия (ЕК) за развитие на сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността. Към момента „Бианор Сървисиз“ продължава да работи активно по пет от тях, добавят от компанията в съобщението, публикувано чрез Българската фондова борса (БФБ).

Някои от водещите теми на проектите са насочени към повишаване на киберсигурността чрез използване на технологии, базирани на изкуствен интелект.

Проектът “Европейска система за командване и контрол” (European Command and Control System E2C), финансиран от Европейския фонд за отбрана (EDF), е продължение на успешно реализирания “Европейска стратегическа система за командване и контрол” (ESC2). Последният стартира през 2020 г. с финансиране на Европейската програма за промишлено развитие в областта на отбраната (EDIDP).

E2C е за период от 24 месеца и е на обща стойност за целия консорциум от 47 млн. евро. Координатор на проекта е испанският лидер в отбранителната индустрия INDRA. Сред участниците в консорциума са италианската Leonardo и Института по отбрана, както и компании от Австрия, Германия, Дания, Естония, Нидерландия и Португалия.

Акциите на „Бианор Холдинг“ удвояват цената си в последната година, а пазарната капитализация възлиза на малко под 74,4 млн. лева. От 16 септември 2024 г. книжата се търгуват на сегмент „Премиум“ на БФБ, до който достигнаха само една година след прехвърлянето им от алтернативен към основен пазар на БФБ.

В момента тече процедура за още едно увеличение на капитала на „Бианор Холдинг“. От 17 септември започна търговията с правата за увеличението, а акции могат да се записват до 10 октомври.  

Компанията предлага на инвеститорите 4 096 711 броя обикновени, поименни, безналични акции с право на глас и от същия клас акции както съществуващите акции, с номинална стойност от 1 лев и емисионна стойност от 6 лева всяка, т.е. търси почти 24,6 млн. лева.

Средствата, набрани от това IPO, ще бъдат използвани за придобивания в Западна Европа и за погасяване на задължение по мостово финансиране за придобиването на „Диджитал Лайтс“ по-рано тази година.

Дружеството съобщи, че Иван Димитров, председател на съвета на директорите на компанията, е продал 307 752 броя права за увеличението на капитала на цена от 1 стотинка за брой на 17 септември, който е първият ден на търговията с правата.

Фондът Blackpeak Capital Investments S.A.R.L., който стана основен акционер в дружеството при предишното увеличение на капитала, е продал 3 594 498 права на същата цена, изпълнителният директор Костадин Йорданов - 1 581 660 броя права, а членът на съвета на директорите Християн Македонски - 779 784 права.

Свързани компании:

Бианор Холдинг АД(BNR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още