IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на петрола почти не реагират на решението на Фед*

Фючърсите върху сорта Брент за ноември поскъпват с 8 цента

09:23 | 19.09.24 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се променя слабо в четвъртък, като продължаващите опасения за търсенето ограничиха потенциалните ползи от по-голямото от очакваното намаляване на лихвения процент от Федералния резерв на САЩ, предаде Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент за ноември поскъпват с 8 цента до 73,73 долара за барел, а тези върху сорта WTI за октомври поевтиняват с 3 цента до 70,88 долара за барел.

Централната банка на САЩ намали разходите по заемите с половин процентен пункт в сряда. Облекчаването на паричната политика обикновено стимулира икономическата активност и търсенето на енергия, но пазарът го възприе като знак за по-слаб пазар на труда, който може да забави икономиката. Това мнение изглежда надделя над стимула, който понижаването на лихвените проценти обикновено дава на икономическата активност.

Слабото търсене от страна на забавящата се китайска икономика също продължи да натежава.

Производството на рафинериите в Китай се е забавило за пети пореден месец през август, показаха данни през уикенда. Растежът на промишленото производство в Поднебесната империя също се забави до петмесечно дъно през миналия месец, а продажбите на дребно и цените на новите жилища отслабнаха допълнително.

Трейдърите следят и събитията в Близкия изток, след като в сряда се взривиха уоки-токита, използвани от ливанската въоръжена групировка „Хизбула“, след подобни експлозии на пейджъри предходния ден. Източници от службите за сигурност заявиха, че отговорна за това е израелската шпионска агенция „Мосад“, но израелски официални лица не коментираха случилото се.

Анализаторите на Citi заявиха, че очакват дефицит на петролния пазар от около 0,4 млн. барела дневно, който да подкрепи цените на Брента в диапазона 70-75 долара за барел през следващото тримесечие.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 1 седмица
На финала принц Салман от договорки с Путин и Си уби ОПЕК . Честито !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 15
Алехандро
преди 1 седмица
Цените на "Урала", как са?! Там е голямата драма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още