IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси не успяха да задържат ръстовете след решението на Фед

И трите основни индекса отвъд Океана се оцветиха в червено в сряда

23:58 | 18.09.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните щатски индекси отбелязаха спад във волатилна сесия, след като Федералният резерв понижи лихвите с половин процентен пункт. Първоначално голямото лихвено понижение въодушеви трейдърите, но също така засили опасенията, че Фед се опитва да изпревари възможно отслабване на икономиката, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 103,08 пункта и завърши деня на ниво от 41 503,10 пункта. Веднага след обявяването на решението на Фед Dow нарасна с 375,79 пункта.

Широкият измерител S&P 500 изтри 0,29% до ниво от 5618,26 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отбеляза спад от 0,31% и завърши сесията на равнище от 17 573,30 пункта.

Първоначално S&P 500 и Dow достигнаха рекорди, преди да се понижат.

Фед понижи лихвата си по овърнайт депозитите в диапазон от 4,75%-5% спрямо 5,25%-5,5% в първо лихвено понижение от четири години насам, след като нивата на инфлацията се забавиха в сравнение с две години по-рано.

„Комисията (по отворения пазар – бел. ред.) набра по-голяма увереност, че инфлацията върви устойчиво към 2% и преценява, че рисковете за постигане на целите ѝ за заетостта и инфлацията са в относителен баланс“, съобщи централната банка в комюнике.

В седмицата до решението трейдърите все повече се надяваха, че централната банка ще понижи лихвите с половин пункт, а не с традиционния си четвърт процентен пункт. Те получиха това, на което се надяваха, но акциите не успяха да задържат ръстовете си.

„Решението за по-агресивно понижаване с 0,50% показва увереност на Фед, че тенденциите за забавяне на инфлацията са устойчиви и сега може да насочи вниманието си към предотвратяването на натиск върху икономиката със задържането на твърде високите лихви за твърде дълго време“, коментира главният инвестиционен директор на Morningstar Wealth Филип Страел.

Председателят на Фед Джером Пауъл се опита да успокои притесненията на пресконференция след заседанието, че централната банка понижава лихвите агресивно, тъй като вижда проблеми за икономиката. Той намекна, че решението е взето, тъй като рисковете за ускоряване на инфлацията са отслабнали много.

„Не виждам нищо в икономиката в момента, което да подсказва, че вероятността от забавяне е повишена“, каза Пауъл.

Част от спадовете в сряда може да бъдат обяснени и със значителния ръст на индексите преди дългоочакваното понижаване на лихвите. S&P 500 е нагоре с близо 18% от началото на годината и с над 1% през последния един месец.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 3,713% и 4,031%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, отбеляза лек ръст до 100,95 пункта. Еврото и паундът поевтиняха до съответно 1,112 долара и 1,321 долара. Спрямо йената щатските пари отбелязаха спад до 142,21 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола леко се понижи и прекъсна двудневната си печеливша поредица.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за ноември отбелязаха спад от пет цента до 73,65 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI изтриха 28 цента до 70,91 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отбелязаха ръст от 0,2% до 2598,60 долара за тройунция. Малко след обявяването на решението на Фед за лихвите цената на златото достигна нов исторически връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 18
Алехандро
преди 1 седмица
Прави впечатление сериозната младежка наивност на списващата, тя очакваше още с обяваване на свиване на лихвите, на хората вече да са им останали свободни пари от намалената лихва, или да са взели нови, евтини кредити и, дори вече да са ги инвестирали. Е ми, не става толкова бързичко... Между другото, при онези - бблатните, как е положението с лихвичката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 20
Алехандро
преди 1 седмица
Това се очакваше от пролетта и вече е факторирано в сметките. Не се очаква голямо движение на борсите. То и това е целта. Плавно регулиране на икономиката без сътресения. Вероятно до една година ще слезнат на 4% или 3.75%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още