IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото достигна нов рекорд, а цената на биткойна се повиши след решението на Фед

Цената на златото е нараснала с 24% от началото на годината и подобрява последователно рекорди

23:22 | 18.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на златото достигна нов рекорд от над 2600 долара за тройунция, след  като Федералният резерв понижи бенчмарковата си лихва с половин процентен пункт в агресивно начало на промяната на политиката си, което цели да подкрепи трудовия пазар в САЩ, пише Bloomberg.

Прогнозите, публикувани след двудневното заседание на Фед, показаха, че малко мнозинство – 10 от 19 официални представители, са подкрепили понижаване на лихвите с най-малко допълнителен половин процентен пункт на оставащите две заседания на централната банка на САЩ тази година.

Доходността по облигациите и доларът поеха надолу след решението за лихвите. Златото, което обичайно се възползва от по-ниските лихви, поскъпна с 1,2% преди да изтрие ръстовете, когато председателят на Фед Джером Пауъл заяви на пресконференция, че никой не трябва да възприема хода на централната банка като „нов темп“.

С началото на цикъла на понижаване „лихвите поемат надолу, а силата на долара ще започне да отслабва“, коментира Уил Ринд, основател на инвестиционната компания GraniteShares Advisors. „Следващата подкрепа за златото ще дойде, ако се създаде усещане, че се насочваме към рецесия, ако се прояви факторът на страха и хората решат, че е нужно да започнат да купуват злато като убежище“, допълни той.

Цената на златото расте значително тази година, като е нагоре с над 24% и чупи последователно рекорди. Докато силният ръст в началото на 2024 г. беше подкрепен от търсенето в страните с бурно развиваща се икономика, особено от централни банки и азиатски потребители и инвеститори, вниманието през последните месеци се насочи конкретно към Фед и перспективите за икономиката на САЩ.

Златото обикновено се представя добре в нисколихвена среда, а притесненията от рецесия карат инвеститорите да търсят сигурност в ценния метал.

Златото, доходността по облигациите и S&P 500 обикновено растат, когато Фед започне да понижава лихвите, сочи анализ на Bloomberg News на последните шест цикъла на смекчаване на политиката от 1989 г. насам.

Понижаването на лихвите в сряда слага край на период на силен ръст на пазара на злато, като някои анализатори очакват връщане към по-традиционна търговия и особено към дългосрочната тенденция златото да поскъпва и поевтинява в обратна посока с доходността по облигациите. Връзката се наруши през последните години, като златото остана на исторически високо ниво, дори когато доходността се повишаваше, като цените бяха подкрепени вместо това от огромните покупки на централната банка и от растящото търсене от инвеститори и потребители в Азия.

През последните месеци се наблюдават признаци на завръщане на западни инвеститори на пазара на злато със засилването на очакванията, че Фед ще направи промяна в политиката си. Обезпечените със злато борсово търувани фондове отбелязаха десетократен ръст през последните 12 седмици, а дългите позиции върху златото във фючърсите върху златото на нюйоркската борса Comex са близо до най-високото си ниво за последните четири години.

Биткойнът също поскъпна след решението на Фед за лихвите. Цената му се повиши с около 1,4% до 60 989 долара, а по-малките токени се представят смесено. По-ниските лихви обикновено повишават търсенето на по-рискови активи.

Цената на биткойна остава относително непроменена, след като достигна рекорден връх от почти 74 хил. долара през март.

Хедж фонд менидгърът Антъни Скарамучи заяви в интервю по-рано в сряда, че очаква биткойнът да достигне нов рекорден ввръх, подкрепен от комбинацията от понижаване на лихвите и по-голяма регулаторна яснота относно криптоиндустрията от САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още