IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси отбелязаха спад в очакване на решението на Фед за лихвите

Инвеститорите се въздържаха от поемането на рискове преди да разберат дали американската централна банка ще започне цикъл на смекчаване на паричната политика

20:12 | 18.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси завършиха със спад сесията в сряда, тъй като инвеститорите се въздържаха от поемането на рискове преди важното решение на Федералния резерв за лихвите, който може да започне цикъл на смекчаване на паричната политика в най-голямата икономика в света, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,5%, а секторът на храните и напитките поведе загубите сред големите сектори, като се понижи с 1%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отписа 0,68% до ниво от 8253,68 пункта. Германският DAX също отбеляза минимален спад от 0,08% и завърши сесията на ниво от 18 711,49 пункта. Френският CAC 40 се понижи с 0,57% до равнище от 7444,9 пункта.

Книжата на италианската компания за алкохолни напитки Campari поевтиняха със 7,5%, след като главният изпълнителен директор Матео Фантакчиоти неочаквано се оттегли едва пет месеца след встъпването си в длъжност. Компанията обоснова напускането му с лични причини.

Секторът на здравеопазването отбеляза спад от 0,7%, след като датският производител на лекарства Novo Nordisk отписа 2,4% от цената на акциите си. Това се случи след доклад, според който лекарството ѝ срещу диабет „Оземпик“ „много вероятно“ ще бъде едно от следващите, чиято цена ще бъде понижена в САЩ.

Вниманието на инвеститорите остава върху очакваното начало на смекчаване на паричната политика от американската централна банка. Решението за лихвите се очаква тази вечер. Паричните пазари оценяват на 53% вероятността за понижение с 50 базисни пункта, сочи инструментът на CME FedWatch.

В същото време във Великобритнаия публикувани данни показаха, че инфлацията е останала стабилна през август, но се е ускорила в сектора на услугите, който е внимателно наблюдаван от Английската централна банка. Това засили очакванията, че банката ще остави лихвите непроменени в четвъртък.

След съобщението паундът поскъпна с 0,3% спрямо долара.

На корпоративния фронт германската компания BASF прибави 2,4% след съобщения в медиите, че химическата компания планира да подготви бизнеса си с агрохимикали за първично публично предлагане през следващите няколко години като част от мерките за преструктуриране, които трябва да бъдат обявени този месец.

Цената на акциите на френската компания Ubisoft Entertainment нарасна с 6,6%, след като BMO Capital Markets повиши рейтинга си на книжата ѝ до outperform и заяви, че те са твърде евтини, за да бъдат пренебрегвани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 18.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още