IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на руския петрол по естествен път падна под тавана на Запада

Приходите на Москва от търговия с петрол намаляват с 30% от края на юни

19:21 | 18.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Без допълнителни санкции цената на руския петрол падна под тавана от 60 долара за барел, определен от Г-7 и ЕС, от 11 септември насам.

Това се случва на фона на пренаситеността на пазарите и спада на цената на водещите сортове на пазара, породен от бавния икономически ръст на китайската икономика - най-големят пазар за Русия. Преди заседанието на Федералния резерв по-късно днес (18 септември) цената на американския сорт петрол (WTI) достига около 70 долара за барел. Цената на европейския Брент, който е референтен за повечето петролни договори, достига към 73 долара за барел.

В периода 9-15 септември цената на водещия руски сорт "Уралс" достигна около 59 долара за барел, показва още седмичната статистика на Bloomberg, която се основава на данни от петролните терминали и на енергийни търговци и анализатори като Vortexa и Kpler. От 11 до 14 септември обаче "Уралс" поевтиня с около 3 долара за барел и се търгува за малко под 58 долара за барел.

През миналата седмица приходите на Москва от търговията с петрол достигат 1,42 млрд. долара, след 1,44 млрд. долара в седмицата от 2 до 8 септември. Приходите от продажбата на петрол в руския бюджет намаляват с 30% от края на юни досега.

Средно в последните четири седмици, приключили на 15 септември, приходите достигат 1,5 млрд. долара. Това е съществено над нивото от 930 млн. долара, които получи Русия от търговията с петрол веднага след въвеждането на западните санкции през декември 2022 година, но също така и под пика от 2,17 млрд. долара за седмица през юни 2022 г.

Доставките на руски петрол се повишават с около 100 хил. барела на ден до 3,25 млн. барела на ден, сочат още данните на Bloomberg за периода 9-15 септември. За по-малко волатилния четириседмичен период, приключил на 15 септември, износът се повишава до 3,21 млн. барела на ден.

Основните купувачи си остават Индия и Китай, като и за двата пазара се наблюдава намаляване на цените. Доставките за Азия, включително и тези без обявена финална дестинация, които в крайна сметка стигат до този регион, са в обем на 3,03 млн. барела на ден, което е със 7% под средното ниво за април. За Китай са били предназначени към 1,33 млн. барела и заедно с доставките през петролопроводи в обем на 800 хил. барела на ден това превръща страната в най-големия потребител на руски петрол.

Индия е купувал по 1,6 млн. барела на ден през миналата седмица, или минимален спад спрямо първата седмица на септември, сочат още данните на Bloomberg.

Доставките за Турция намаляват до 180 хил. барела на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 18.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още