IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексите на Wall Street почти не трепват преди решението на Фед*

Технологичният измерител Nasdaq Composite нараства с 0,1 на сто

17:16 | 18.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Борсовата сесия на Wall Street започва без значителни промени в очакване на първото от четири години насам намаляване на лихвения процент от страна на Федералния резерв в САЩ, предава CNBC.

Широкият пазарен показател S&P 500 почти не трепва, докато индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 88 пункта, или с 0,1%. Технологичният измерител Nasdaq Composite нараства с 0,1 на сто.

Очаква се по-късно днес централната банка на САЩ да понижи разходите по заемите с поне четвърт процентен пункт, но трейдърите са разделени по въпроса колко голямо ще бъде намалението. Инструментът FedWatch на CME Group показва, че инвеститорите виждат 65% вероятност за понижение с половин пункт и 35% вероятност за такова с четвърт пункт.

Необичайно е да има толкова голяма несигурност около решение на Фед, тъй като финансовата институция обикновено се опитва да ориентира на пазарите за следващия си ход. През по-голямата част от последния месец трейдърите вярваха, че Фед ще намали лихвите с четвърт пункт, но идеята за още по-голямо съкращение започна да набира сила през изминалата седмица.

„Трябва да се върнете повече от 15 години назад, за да откриете такава несигурна ситуация толкова близо до вземането на решение. Много пари ще бъдат спечелени и загубени днес“, коментира Джим Рийд, ръководител на отдела за глобална икономика и тематични изследвания в Deutsche Bank.

Очаква се началото на цикъла на съкращения да подкрепи вялата икономика и да даде допълнителен тласък на вече силния пазар, като S&P 500 е на рекордно ниво след 18% ръст през тази година. Историята показва, че средният ръст на бенчмарка е около 16% през 12-те месеца след първото понижение на лихвите от страна на Фед в рамките на цикъла, според данни на Canaccord Genuity.

В началото на днешната борсова сесия в САЩ доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до 3,683%, а тази по 30-годишните - до 3,996%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, регистрира спад от 0,12% до 100,77 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поевтиняват с 0,35% до 73,44 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI - с 0,34% до 70,95 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,32 на сто и се търгува на цена от 2600,8 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 17:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 18.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още