IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво следва за американските акции, облигации и долара след намалението на лихвите?

За инвеститорите ключовият въпрос е дали Фед ще намали лихвите навреме, за да предотврати потенциално икономическо забавяне

20:20 | 18.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Начинът, по който американските акции, облигации и доларът ще се представят, след като Федералният резерв започне своя цикъл на намаляване на лихвите, зависи най-вече от един фактор: здравето на икономиката на САЩ.

Очаква се Федералният резерв да започне серия от намаления на лихвите днес, след като в предходните години повиши разходите по заемите до най-високото им ниво от близо две десетилетия. Пазарите оценяват намаление с приблизително 250 базисни пункта до края на 2025 г., показват данни на LSEG, цитирани от Ройтерс.

За инвеститорите ключовият въпрос е дали Фед ще намали лихвите навреме, за да предотврати потенциално икономическо забавяне, добавя агенцията.

S&P 500 спада средно с 4% през шестте месеца след първо намаление на лихвените проценти от цикъл на затягане на паричната политика, ако икономиката на САЩ е била в рецесия, показват данни от Evercore ISI, събирани от 1970 г. насам. Това се сравнява с ръст от 14% за S&P 500, когато Фед намалява лихвите в период без рецесия. Индексът нараства с 18% през 2024 г.

„Ако икономиката изпадне в рецесия, намаленията на лихвените проценти не са достатъчна опора, за да компенсират намаляването на корпоративните печалби и високата степен на несигурност и липса на увереност“, казва Кийт Лърнър, главен инвестиционен директор в Truist Advisory Services.

Държавните облигации се представят по-добре по време на рецесии, тъй като инвеститорите търсят сигурността на държавните облигации на САЩ. Междувременно доларът има тенденция да расте по-малко по време на спад, въпреки че представянето му може да зависи от това как се справя икономиката на САЩ в сравнение с другите икономики.

Акции

Рецесиите обикновено се отчитат ​​със задна дата от Националното бюро за икономически изследвания на САЩ. Засега икономистите виждат малко доказателства, че САЩ в момента преминават през рецесия.

Тези условия вещаят добро покачване на акциите в САЩ, ако се задържат.

„Въз основа на предишни цикли на облекчаване на паричната политика на Фед нашите очаквания за агресивно намаляване на лихвените проценти и липса на рецесия биха били в съответствие със силната възвръщаемост на американските акции“, казва Джеймс Райли, старши пазарен анализатор в Capital Economics, в доклад.

Все пак притесненията за икономиката разтърсват и цените на активите през последните седмици. Слабостта на пазара на труда в САЩ подхрани резките колебания на S&P 500, докато опасенията за глобалния растеж се отразяват на цените на суровините. Суровият петрол сорт Brent се търгува близо до най-ниското си ниво от края на 2021 г.

Несигурността по отношение на това дали растежът просто се връща към дългосрочната си тенденция, или показва признаци на по-сериозно забавяне се отразява и на фючърсните пазари, които през последните дни се люлеят между ценообразуването при намаление на лихвите от 25 или 50 базисни пункта.

Състоянието на икономиката е важно за инвеститорите, които искат да преценят представянето на акциите в по-дългосрочен план. S&P 500 се понижава средно с близо 12% една година след първоначално намаление, настъпило по време на рецесия, според проучване на Райън Детрик, главен пазарен стратег в Carson Group. Това се сравнява със средно увеличение от 13% след намаления на лихвите в период без рецесия, според Детрик, които изучава последните 10 цикъла на облекчаване.

От секторите на индекса S%P 500 тези, свързани с потребителите, се представят най-добре – с около 14% ръст година след първо намаление на лихвите. Акциите от здравния сектор поскъпват средно с 12% за същия период, а технологичните акции – с 8%, сочат още данните.

Акциите на компании с малка пазарна капитализация също се представят добре за идентичен период, като индексът Russell 2000 нараства със 7,4% година след първо намаление на лихвите.

Облигации

Облигациите са възнаграждаващ залог за инвеститорите в началото на цикъла на намаляване на лихвите. Този път обаче държавните облигации вече отбелязаха огромно покачване и някои инвеститори смятат, че е малко вероятно то да продължи, освен ако икономиката не изпадне в рецесия.

Доходността по държавните облигации, която се движи обратнопропорционално на цените им, има тенденция да пада заедно с лихвите, когато Федералният резерв облекчи паричната политика. Репутацията на сигурно убежище на държавните облигации на САЩ също ги прави популярна дестинация по време на икономическа несигурност.

Доходността по референтните 10-годишни държавни облигации се понижи с около 20 базисни пункта тази година и е близо до най-ниското си ниво от средата на 2023 г.

По-нататъшните печалби на държавните облигации може би не са толкова сигурни без така нареченото икономическо твърдо приземяване, което би принудило Фед да намали лихвите повече от очакваното, казва Дирк Уилър, глобален ръководител на Citi за макросредства и стратегия за разпределение на активи.

„Ако има твърдо приземяване, да, ще има много пари на масата“, казва Уилър. „Ако е меко кацане, нещата не са толкова ясни“, добавя той.

Ранното влизане на пазара на облигации в САЩ може да е ключово. Доходността по 10-годишните съкровищни ​​облигации спада средно с девет базисни пункта през месеца след първото намаление в последните 10 цикъла на понижаване на лихвените проценти и се повишава средно с 59 базисни пункта година след първоначалното намаление, тъй като инвеститорите започват да оценяват икономическото възстановяване, показват данни от CreditSights.

Доларът

Икономиката на САЩ и действията на други централни банки са важни елементи при определянето на това как доларът ще реагира на цикъла на облекчаване на паричната политика на Фед. Рецесиите често изискват по-сериозни намаления на лихвите от Фед, като падащите лихвени проценти подкопават привлекателността на долара за инвеститорите, търсещи доходност.

Зелените пари поскъпват средно със 7,7% спрямо търговско претеглената кошница от валути година след първото понижение на лихвените проценти, когато икономиката не е в рецесия, показва анализ на Goldman Sachs за предходните 10 цикъла на намаления. Това се сравнява с ръст от 1,8% през същия период от време, когато икономиката на САЩ се свива.

В същото време, според отделен анализ на Goldman Sachs, доларът има тенденция да изпреварва другите валути, когато САЩ намаляват лихвите заедно с още няколко централни банки. Циклите на намаляване на лихвените проценти, при които Федералният резерв се движи заедно с относително малко големи банки, от друга страна, често водят до по-слабо представяне на долара.

Сценарият за едновременно намаляване на лихвите с другите водещи централни банки изглежда е в действие сега, като Европейската централна банка, Английската централна банка и Швейцарската национална банка намаляват лихвите.

Доларовият индекс, който измерва силата на зелените пари спрямо кошница от валути, се понижава от края на юни, но все още е нагоре с около 9% през последните три години.

Това, разбира се, може да се промени, ако растежът на САЩ се забави, пишат анализатори от BNP Paribas. Те смятат, че Фед този път ще намалява лихвите по-агресивно в сравнение другите водещи централни банки, което ще подкопае предимството на долара и ще направи валутата по-уязвима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 18.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още