IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола прекъсва двудневната си печеливша серия преди решението на Фед*

Фючърсите върху сорта Брент за ноември поевтиняват с 45 цента

09:33 | 18.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава в сряда и е напът да прекъсне двудневната си печеливша серия преди вероятното понижение на лихвения процент от Федералния резерв на САЩ, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент за ноември поевтиняват с 45 цента, или 0,6%, до 73,25 долара за барел, а тези върху сорта WTI за октомври - с 48 цента, или 0,7%, до 70,71 долара за барел.

„Инвеститорите се фокусират върху вероятното намаляване на лихвените проценти от страна на Фед, което може да съживи търсенето на горива в САЩ и да отслаби долара“, заяви Мицуру Мураиши, анализатор във Fujitomi Securities.

Трейдърите запазиха залозите, че централната банка на САЩ ще започне очакваната серия от понижения на лихвените проценти със съкращение от половин процентен пункт в сряда - прогноза, която само по себе си може да окаже натиск върху централните банкери да направят точно това.

Повечето икономисти очакват финансовата институция да намали лихвените проценти с 25 базисни пункта в сряда, като се аргументират, че икономиката не е в затруднено положение, което да оправдае очакваното от финансовите пазари намаление с половин процентен пункт.

Фед поддържа референтния си овърнайт лихвен процент в сегашния диапазон 5,25-5,50% повече от година, като през 2022 г. и 2023 г. го повиши с общо 525 базисни пункта.

На този фон „Хизбула“ обеща да отвърне на Израел, след като във вторник пейджъри се взривиха в Ливан, отнемайки живота на най-малко девет души и ранявайки близо 3000 други, включително бойци и пратеника на Иран в Бейрут.

Пазарът намери подкрепа и от очакванията за покупки на „черно злато“ от САЩ за стратегическия петролен резерв.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, изчислиха, че запасите от суров петрол са намалели средно с около 500 000 барела през миналата седмица. Докладът на Администрацията за енергийна информация на САЩ се очаква да бъде публикуван по-късно днес.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 18.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още