IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизмът се завърна на борсите в Европа в очакване на решенията на Фед и АЦБ

Акциите на Commerzbank поскъпнаха до 12-годишен връх заради новината, че UniCredit ще повиши дела си в германския кредитор до 30%

19:35 | 17.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с ръстове, подкрепени от оптимизма сред инвеститорите, които очакват решенията на Федералния резерв на САЩ и Английската централна банка (АЦБ) относно лихвените проценти, като пазарите залагат на низходящи корекции, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,4 на сто до 517,19 пункта.

Германският измерител DAX записа ръст от 0,5 на сто до 18 726,08 пункта.

Френският показател CAC се повиши с 0,51% до 7487,42 пункта.

Британският индекс FTSE напредна с 0,38% до 8309,86 пункта.

Днес започва двудневното заседание на централната банка на САЩ, като трейдърите са в готовност за дългоочакваното намаляване на лихвените проценти - ход, който би могъл да спомогне за стимулиране на растежа на печалбите на компаниите.

Повечето икономисти очакват Фед да намали лихвените проценти с 25 базисни пункта в сряда, като се аргументират, че икономиката не е в затруднено положение, което да оправдае очакваното от финансовите пазари намаление с половин процентен пункт.

Очаква се АЦБ също да коригира лихвения процент тази седмица, въпреки че пазарите са разделени относно това.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 17 септември. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 17 септември.

Пазарите реагираха на новите данни за доверието на германските инвеститори, което  спада до най-ниското си ниво от почти една година насам след нови признаци за задълбочаващи се проблеми в ключовия производствен сектор на страната. Показателят за очакванията, изготвян от института ZEW, се понижава до 3,6 пункта през септември от 19,2 пункта през август, сочи оповестен във вторник доклад. Икономистите очакваха леко понижение до 17 пункта и никой от експертите не е предвидил такъв рязък спад. Индексът на текущите условия също се понижава до -84,5 пункта.

Междувременно бившият премиер на Италия и бивш председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги представи пред евродепутатите на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург доклада си за конкурентоспособността на блока. По думите му светът се променя драматично и геополитическите предизвикателства водят до икономически зависимости. Драги подчерта, че цената на електроенергията в Европа е най-високата, а сред големите технологични компании има само четири европейски, което поражда опасения за бъдещето на Стария континент. Сред европейските приоритети винаги са били демокрацията, свободата, равенството и просперитета и ако те не бъдат зачитани, то бъдещето на ЕС е поставено под въпрос, подчерта той.

Акциите на Commerzbank поскъпнаха до 12-годишен връх заради новината, че UniCredit ще повиши дела си в германския кредитор до 30%, чакайки одобрение от ЕЦБ.

Цената на книжата на британската фирма Kingfisher се повиши с над 10%, след като компанията повиши насоките си за печалбата и продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 17.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още