IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чужди инвеститори влагат 31 млрд. долара в акции и дълг на развиващите се пазари за месец

Фондовете с фиксирана доходност от Китай са привлекли 27,8 млрд. долара входящи потоци, според данни на IIF

10:27 | 17.09.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Чуждестранни инвеститори са вложили нетно 30,9 млрд. долара в акции и дългови портфейли на нововъзникващите пазари през август, според данни на Института за международни финанси (IIF), цитирани от Ройтерс.

Пазарите продължават да се позиционират за предстоящо намаление на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ, добавят от групата.

Фондовете с фиксирана доходност от Китай са привлекли 27,8 млрд. долара входящи потоци, като 1,4 млрд. долара са насочени към китайски дълг, показват данните.

Нетният приток към акции на развиващите се пазари възлиза на 1,7 млрд. долара, въпреки че през миналия месец е отчетен 1,5 млрд. долара отлив от китайските акции.

„Очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще намалява лихвите в близко бъдеще изглежда са оценени и инвеститорите се позиционират в дългове на развиващите се пазари в големи количества“, казва в изявление икономистът на IIF Джонатан Фортън.

Инвеститорите залагат на намаление на лихвите с четвърт или половин пункт на срещата на Фед тази седмица, като везните все повече се накланят в полза на по-големия спад, според FedWatch Tool на CME.

„Потенциално по-голямата разлика в лихвените проценти между развиващите се и развитите пазари може да привлече повече капитал към активите на развиващите се пазари, особено в страни със стабилни икономически основи и положителни перспективи за растеж“, казва още Джонатан Фортън.

Нетните инвестиции през август обаче се забавят в сравнение с юли, когато са направени нетни вложения за 37,4 млрд. долара.

Увеличение все пак има на годишна база – през август 2023 г. е отчетен нетен отлив от инвестиции на развиващите се пазари в размер на 21 млрд. долара.

Що се отнася до отделните региони, през август Азия води с нетен приток на инвестиции в размер на 17 млрд. долара, следвана от Латинска Америка с 9,4 млрд. долара, Африка и Близкия изток с 2,6 млрд. долара и Централна и Източна Европа с 1,9 млрд. долара.

От началото на годината чуждестранните инвеститори са налели нетно около 186,5 млрд. долара в нововъзникващите пазари, като най-голяма част от тази сума – 162,5 млрд. долара, е насочена към дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 17.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още