IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street вероятно подценява важен показател за риска

Притесненията и разходите, свързани с климатичното изменение, се увеличават

20:00 | 18.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Някои от най-големите банки на Wall Street може би подценяват показател за риска, който показва как ще се справят в свят, който бързо се променя от по-високи температури, екстремни климатични шокове и остаряващи бизнес области, пише Bloomberg.

Въпреки че банките са започнали да измерват рисковете, свързани с климата, те не приспособяват бизнеса си, за да се справят с физическите смущения, които предстоят, сочат проучване на Climate X, доставчик на данни за риска. Сред клиентите на компанията са Legal and General Group, Federated Hermes и Jones Lang LaSalle. Докладът се фокусира конкретно върху политиките и практиките на индустрията за финансиране на адаптацията.

Историята показва, че последиците от пренебрегването на системните рискове могат да бъдат дълбоки, казва Камил Клуза, главен продуктов директор на Climate X.

„Причината, поради която изпаднахме в рецесия през 2008 г., е, че не уловихме ликвидния риск и свързаните с него капиталови предизвикателства, които имахме“, каза той в интервю. „По онова време виждахме кредитния, операционния и пазарния риск, но никога не сме разглеждали конкретния ликвиден риск“, добави експертът.

Понастоящем съществува подобно „сляпо петно“ по отношение на риска, свързан с климата, смята Клуза.

Банките с най-ниски оценки, когато става въпрос за финансиране на инвестиции за адаптиране към глобалното затопляне, включват Goldman Sachs, Morgan Stanley и JPMorgan, според Climate X. Екипът ѝ е работил заедно с организация, наречена Climate Proof, за да проведе изследването. Банката, получила най-висока оценка - 12 от 17 възможни точки - е Standard Chartered, следвана от Banco Santander с 11 точки.

Алекс Кенеди, ръководител на звеното за устойчиви финансови решения и финансиране на адаптацията на Standard Chartered, заяви в имейл, че банката работи по начини за „разширяване на финансирането и инвестициите за адаптация“.

„Това е област, която трябва бързо да се разшири“, убеден е той.

Кенеди изтъкна и „отпечатъка на банката в развиващите се пазари“ и отбеляза, че „около 90% от нашите пазари са крайбрежни“. На този фон Standard Chartered „активно търси възможности за адаптиране в цялата банка, заедно с решения за по-широкия пазар“, добави той.

Разходите, свързани с климата, се увеличават

Говорител на Santander заяви, че компанията се е ангажирала с управлението на климатичния риск и е постигнала „значителен напредък“ в интегрирането на този показател в решенията за отпускане на кредити. По думите му испанската банка разглежда настоящите и потенциалните рискове, свързани с остри и хронични опасности, разбити по географски райони и сектори, за да се справи с краткосрочните и дългосрочните рискове.

Говорителите на Goldman Sachs, Morgan Stanley и JPMorgan отказаха коментар по темата.

Около 80% от анализираните банки събират и анализират данни и разглеждат потенциални рискови сценарии, според Climate X. Все пак по-малко от половината предприемат следващата стъпка, като се ангажират с клиенти с рискови профили или коригират финансирането си, според изследователите.

Според доклада банките поставят силен акцент върху разбирането и управлението на физическите рискове. Много по-малко време обаче се отделя за предоставяне на продукти и услуги за адаптиране и устойчивост и за интегриране на адаптирането в обичайната дейност.

Изменението на климата вече е напреднало дотолкова, че политиките за адаптация са определени от ООН като съществена част от глобалния отговор. Но досега сметката се плащаше от филантропи и правителства, като в доклад от април се посочва, че частният сектор е допринесъл за едва 3% от цялото финансиране за адаптация от 2019 до 2022 г.

Средствата, които се отпускат в момента, са само „малка част от необходимото“, заяви Аксел ван Троценбург, старши управляващ директор на Световната банка, в реч през юни. И твърде голяма част от тях отиват за „поправяне на грешки, които не е трябвало да бъдат правени“.

Според авторите от Climate X резултатите от изследването имат своите ограничения. Те облагодетелстват институциите, които са прозрачни по отношение на плановете си или са базирани в региони, в които регулаторните органи изискват от тях да докладват, като например в Европейския съюз. Нещо повече, критериите са качествени - тъй като не съществуват стандартизирани количествени данни - и може да не обхващат всички елементи на финансирането на адаптацията.

„Все пак анализът подчертава огромния обем работа, която банките от всички видове трябва да извършат, ако искат ефективно да защитят от климатичните промени собствените си операции и икономиките, които обслужват“, посочват от Climate X.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 18.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още