IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизмът напуска борсите в Европа преди заседанието на Фед

Акциите на UniCredit поскъпнаха с 0,53%, след като стана ясно, че изпълнителният директор на италианската банка е изразил интерес към пълното придобиване Commerzbank

19:20 | 16.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключват първата сесия от новата седмица с предимно с понижения, след като инвеститорите оставиха зад гърба си решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да намали лихвите миналата седмица, а сега насочват фокуса си към заседанието на Федералния резерв на САЩ, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,2% до 514,94 пункта.

Френският измерител CAC отчете спад от 0,21% до 7449,44 пункта.

Британският показател FTSE напредна с минималните 0,06% до 8278,44 пункта.

Германският индекс DAX записа понижение от 0,38 на сто до 18 628,74 пункта.

Миналата сряда ЕЦБ очаквано понижи лихвите, след като предприе подобно действие през юни. Според прогнозата на финансовата институция общата инфлация в еврозоната ще бъде средно 2,5% през 2024 г., 2,2% през 2025 г. и 1,9% през 2026 г. Очаква се инфлацията отново да се ускори през втората половина на тази година. След това през втората половина на следващата година инфлацията би трябвало да се забави до целевата стойност от 2%.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 16 септември. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 16 септември.

Сега трейдърите чакат решението на Фед да намали за първи път лихвите, откакто стартира своя цикъл на затягане на паричната политика сред края на пандемията от коронавирус, за да избегне прегряване на икономиката. Анализатори и икономисти очакват централната банка на САЩ да прибегне до намаление в размер на 25 базисни пункта.

Очаква се Английската централна банка (АЦБ) също да коригира лихвения процент тази седмица, въпреки че пазарите са разделени относно това.

Акциите на UniCredit поскъпнаха с 0,53 на сто, след като стана ясно, че Андреа Орчел, главният изпълнителен директор на италианската банка, е изразил интерес към пълното придобиване на германската Commerzbank. 

"Сливане на двете банки може да доведе до значителна добавена стойност за всички акционери и да създаде много по-силен конкурент на германския банков пазар", посочва Орчел.

Пазарите реагираха и на новите данни за инфлацията в Италия, която се забавя до 1,1% на годишна база през август срещу 1,3% за юли. Забавянето на потребителските цени се дължи и на поевтиняването на дълготрайните стоки - с 1,8 на сто след спад 1,2 на сто през предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 16.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още