IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P 500 е без промяна преди решението на Фед, Dow достига нов рекорд*

Широкият борсов измерител е на по-малко от 1% от юлския си рекорд и може да отбележи нов исторически връх

17:27 | 16.09.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Широкият борсов индекс S&P 500 се променя слабо в понеделник, докато инвеститорите очакват ключовото заседание на Федералния резерв на 17-18 септември. Очаква се след него централната банка да намали лихвите за първи път от 2020 г. насам.

Междувременно индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се изстрелва до нов исторически връх.

S&P 500 се търгува с 0,1% по-високо, докато Dow се представя по-добре, добавяйки 320 пункта, или 0,8%. Технологичният измерител Nasdaq Composite се понижава с 0,5 на сто. Индексът на 30-те акции Dow се представи по-добре, като скочи с 320 пункта, или 0,8%.

Акциите на Apple поевтиняват с над 3%, след като анализатори от Bank of America и JPMorgan отбелязаха, че времето за доставка може да сочи към по-слабо търсене на моделите iPhone 16 Pro в сравнение с предходната година.

Акциите на производителите на чипове, чиято сила миналата седмица се завърна на пазара, поевтиняват, тъй като трейдърите оттеглят част от залозите си. Акциите на гиганта в областта на изкуствения интелект Nvidia поевтиняват с 1,9%. Тези на KLA и Broadcom са надолу с 2%, а на ASML Holding - с 1,3 на сто.

S&P 500 е на по-малко от 1% от юлския си рекорд и може да отбележи нов исторически връх тази седмица. След трудното начало на исторически слабия септември трите основни американски индекса приключиха търговската сесия миналата седмица на зелено, като S&P 500 и Nasdaq регистрираха най-добрата си седмица от 2024 г. насам.

Фед ще заседава във вторник и сряда и се очаква да направи първото си понижение на лихвените проценти, откакто започна да ги повишава през март 2022 г. Намаляването тази седмица би било ключов ход, тъй като много инвеститори се надяват, че решението би могло да подобри общия ръст на печалбите, стимулирайки икономическия растеж.

Понастоящем лихвеният процент по овърнайт заемите е на равнище от 5,25% до 5,5%. Понастоящем пазарните участници виждат 63% вероятност централната банка да намали лихвите с 50 базисни пункта, според инструмента FedWatch на CME Group, който измерва данните за фючърсите върху федералните фондове.

Акциите обикновено отбелязват силни печалби по време на цикли, при които първоначалното намаляване на лихвените проценти е в състояние да поддържа икономическата експанзия, заяви главният инвестиционен стратег на BMO Capital Брайън Белски.

В началото на днешната борсова сесия в САЩ доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до 3,653%, а тази по 30-годишните се понижава до 3,975%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, регистрира спад от 0,43% до 100,68 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поскъпват с 1,91% до 72,98 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI - с 2,35% до 70,26 долара за барел.

Златото поевтинява с 0,02 на сто и се търгува на цена от 2610,2 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 17:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 16.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още