IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари отбелязват повишения след икономическите данни от Китай

През уикенда правителството на Китай публикува редица тревожни икономически данни

11:46 | 16.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Азиатско-тихоокеанските пазари отбелязаха предимно повишения в понеделник, докато инвеститорите анализираха новите икономически данни от Китай и се подготвяха за решението на Федералния резерв за лихвените проценти, предаде CNBC.

Хонконгският индекс Hang Seng се повиши с 0,13%, обръщайки посоката на движение в една нестабилна сесия.

През уикенда правителството на Китай публикува редица тревожни икономически данни, като данните за фабричното производство, продажбите на дребно и инвестициите през август не оправдаха очакванията. Нивото на безработица в градовете се е повишило до шестмесечен връх, а цените на жилищата на годишна база спаднаха с най-бързия си темп от девет години насам.

Фед ще заседава във вторник и сряда, като инвеститорите очакват централните банкери в САЩ да намалят лихвите за първи път от 2020 г. насам.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 нарасна с 0,27% и затвори на ниво от 8122,60 пункта. Тайванският претеглен индекс Taiex добави 0,42 на сто и завърши на ниво от 21 850,08 пункта.

Пазарите в Китай, Южна Корея и Япония бяха затворени заради празници.

На този фон тайфунът „Бебинка“ доведе до отмяната на стотици полети в Китай. Очаква се Шанхай да бъде засегнат от най-силната буря от 1949 г. насам.

Азиатските инвеститори също очакват редица ключови данни и решения на централните банки от региона.

Според анкета на Ройтерс се очаква инфлацията в Страната на изгряващото слънце да се повиши през август, което подкрепя идеята на Японската централна банка да запази паричната си политика „ястребова“ на заседанието си в петък. Финансовата институция вероятно ще остави лихвения процент непроменен, като същевременно сигнализира, че предстои по-нататъшно повишаване на разходите по заемите.

Йената поскъпна в понеделник сутрин и се търгуваше на ниво от 140,49 за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 16.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още