IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Решението на Федералния резерв за лихвите ще е във фокуса на пазарите тази седмица

Ще бъдат публикувани данни за инфлацията в еврозоната и Германия през август

11:13 | 16.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономистите и трейдърите по света очакват, че на заседанието си тази седмица Федералният резерв на САЩ ще пристъпи към дългоочакваното намаляване на лихвените проценти. Заедно с това пазарите очакват и някои ключови икономически данни, включително за продажбите на жилища в САЩ, доверието на строителния бранш и започнатите вече строежи. Данните за продажбите на дребно във вторник също могат да окажат влияние върху настроението на инвеститорите, пише Investopedia.com.

В идните дни ще бъдат публикувани и отчетите за приходите на водещи компании, сред които FedEx, General Mills, Darden Restaurants и Lennar. Ето кои са акцентите за пазарите през тази седмица.

Заседанието на Фед на 17-18 септември

Инвеститорите очакват дългоочакваното намаление на разходите по заемите в САЩ тази седмица. Представителите на Федералния резерв ще приключат септемврийската си среща в сряда със съобщение за решението си.

Централната банка запази референтния си овърнайт лихвен процент в сегашния диапазон 5,25-5,50% в продължение на една година, като през 2022 г. и 2023 г. го повиши с 525 базисни точки. 

Ключови икономически данни за САЩ

Във вторник данните за продажбите на дребно в САЩ за август ще предоставят на представителите на Фед поглед върху потребителските разходи, които представляват около две трети от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Продажбите на дребно поднесоха изненада през юли.

Тази седмица пазарните наблюдатели ще получат и данни за жилищния сектор, включително за продажбите на вече съществуващи жилища, за започнатите жилищни сгради и за доверието на строителите.

Тримесечните отчети на водещи компании

FedEx ще публикува отчета за приходите си в четвъртък. Американската компания за куриерски и логистични услуги надхвърли очакванията на анализаторите в предишния си отчет, като главният изпълнителен директор Радж Субраманиам прогнозира, че фирмата ще успее да удължи инерцията си през 2025 г.

В сряда отчетът на General Mills ще покаже как производителят на зърнени култури се справя с това, което главният изпълнителен директор Джеф Харменинг нарече „по-предизвикателна оперативна среда“.

Отново в сряда финансовите данни на Cracker Barrel и Darden Restaurants ще покажат дали ресторантите продължават да се сблъскват с неблагоприятни фактори.

Отчетът на Lennar ще бъде оповестен в четвъртък, след като строителят на жилища прогнозира по-слаби от очакваното данни в предишния си тримесечен отчет. Това показва, че търсенето на нови жилища в САЩ остава слабо.

Сред другите ключови събития през тази седмица е публикуването на доклада за инфлацията в Германия и еврозоната през август, както и решението на Японската централна банка за лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 16.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още