IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските пазари приключиха седмицата с повишения

Акциите на френската компания за финансови услуги Worldline се сринаха с над 19%

19:29 | 13.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските пазари приключиха седмицата в повишения, докато трейдърите оценяваха решението на Европейската централна банка да намали лихвените проценти и очакваха заседанието на Федералния резерв в САЩ следващата седмица, предаде CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 затвори с 0,72% по-високо, като всички основни борси и почти всички сектори на Стария континент приключиха деня на положителна територия. За седмицата бенчмаркът добави 1,09 на сто.

Във Франкфурт DAX нарасна с 170,42 пункта или 0,92 на сто до 18 688,10 пункта.

Парижкият CAC 40 добави 30,18 пункта или 0,41 на сто до 7465,25 пункта.

Лондонският FTSE 100 отчете ръст от 31,12 пункта или 0,39% до 8273,09 пункта.

Акциите на търговците на дребно доведоха до ръст с 1,84%, докато автомобилните компании добавиха 1,6%. Акциите на хранително-вкусовата промишленост бяха единственото отклонение, като се понижиха с 0,32%.

Акциите на френската компания за финансови услуги Worldline се сринаха с над 19% в един момент, след като тя съобщи за напускането на своя главен изпълнителен директор и коригира прогнозата си за цялата година на фона на, според нея, „забавените условия за търговия“.

В четвъртък ЕЦБ очаквано облекчи паричната си политика. С това базираната във Франкфурт банка отбеляза второто си намаление на разходите по заемите с 25 базисни пункта за тази година и сведе основния си лихвен процент до 3,5%.

Централните банкери в еврозоната обаче не дадоха насоки за това какво предстои оттук нататък и кога може да се очаква следващ такъв ход.

Заседанието на ЕЦБ се проведе само няколко дни преди това на Федералния резерв, насрочено за 17-18 септември. Очаква се следващата седмица централната банка на САЩ да започне свой собствен цикъл на намаляване на лихвените проценти.

В петък американските индекси започнаха борсовата сесия с ръстове, като широкият пазарен показател S&P 500 е напът да отбележи пета поредна печеливша сесия.

По-рано пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион не намериха единна посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 13.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още