IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерт: Лихвите по лизинговите услуги у нас ще намалеят плавно при спад на инфлацията

Около 70% от всички продажби на лизинг включват леки и лекотоварни автомобили, а останалите 30% са предимно оборудване, тежкотоварни машини и много малка част недвижими имоти

12:36 | 13.09.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Лизинговите компании може да вземат решение да започнат плавно намаляване на лихвените нива, ако се запази тенденцията за намаляване на инфлацията, стабилизиране на доставките на автомобили и машини, намаляване на EURIBOR и основния лихвен процент (ОЛП) от страна на Българската народна банка. Тази прогноза направи в интервю за БТА съпредседателят на Българската асоциация за лизинг (БАЛ) Владислав Дамаскинов, след като и през август инфлацията се забави, а БНБ намали ОЛП два поредни месеца.

„Около 70% от всички продажби на лизинг включват леки и лекотоварни автомобили, а останалите 30% са предимно оборудване, тежкотоварни машини и много малка част недвижими имоти. Това е тенденция не само на българския, но въобще и на европейския пазар“, посочи той.

Понижаването на лихвите 

По думите на Владислав Дамаскинов въпреки че два поредни месеца БНБ намали основния лихвен процент, за момента това не се отразява сериозно на цената на лизинга като услуга.

"Можем да кажем, че въпреки силното увеличение на EURIBOR в последните две години и съответно на основния лихвен процент на БНБ (от нула процента през август 2022 г. до 3,8% в най-високото му ниво от последните месеци), лихвените нива на лизинговите услуги се запазиха сравнително стабилни“, отбеляза експертът и обясни, че не е имало „увеличение с 3-4 процента“, но отделни лизингови компании са вдигнали лихвите на услугите в рамките на 1-2 процента.

„Флуктуациите в лихвените нива на българския пазар са много по-малки, отколкото тези в EURIBOR и основния лихвен процент на БНБ. Ето защо, при намаляването на тези показатели не можем да очакваме и рязко намаляване на лихвите, тъй като те не са се вдигнали с такива проценти и не са се променили в такава степен“, поясни Дамаскинов.

Цената на услугата

Експертът напомни, че цената на лизинговите услуги зависи от три основни фактора – цената на обекта, който ще се финансира (в най-често срещания случай това е автомобил), цената за обслужването по лизинговия договор, и цената на финансирането.

По думите му ако първите два фактора са директно свързани с инфлационните процеси, то цената на финансирането е индиректно свързана с инфлацията през нивата на основния лихвен процент и респективно лихвите по кредитирането.

"Към момента вече наблюдаваме овладяване на инфлационните процеси, което определено създава очаквания и за едни стабилни нива на цената на лизинговите услуги, включително в частност по отношение на лихвите. По-скоро може да се прогнозира, че е възможно различните лизингови компании да вземат решение да започнат и плавно намаляване на лихвените нива“, очаква Дамаскинов.

Какво се купува на лизинг

Тенденция не само на българския, но и на европейския пазар е най-често лизинговата услуга да се използва за финансиране на автомобили. Около 70% от всички продажби на лизинг включват леки и лекотоварни автомобили, останалите 30% са предимно оборудване, тежкотоварни машини и много малка част недвижими имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 13.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още