IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow Jones се повиши с 235 пункта в сесията

Инвеститорите пренебрегнаха по-горещите от очакваното данни за производствените цени заради очакваното намаление на лихвите от Фед

23:49 | 12.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските акции записаха ръстове в сесията, тъй като инвеститорите пренебрегнаха по-горещите от очакваното данни за производствените цени. Фокусът се измества върху очакваното намаление на лихвения процент от Федералния резерв на заседанието на американските централни банкери през следващата седмица.

На финала на търговията в Ню Йорк индексът на „сините чипове“ Dow Jones се повиши с 0,58%, или 235 пункта, до 41 096,77 пункта.

По-широкият индекс S&P 500 добави 0,75% до 5595,76 пункта.

Технологичният индекс Nasdaq записа повишение от 1% до 17 569,68 пункта.

Индексът на цените на производител в САЩ през август се увеличава с 0,2% спрямо юли, над прогнозите от 0,1% ръст. Данните за юли обаче са ревизирани надолу, като индексът е останал непроменен, вместо да се покачва с 0,1%, каквато беше предварителната оценка на Бюрото по трудова статистика на САЩ.

Същевременно същият индекс отбелязва 1,7% годишен ръст през август в сравнение с 2,1% през юли, сочат още данните.

Широко разпространено е мнението, че Фед ще намали лихвените проценти на предстоящото си заседание на 17-18 септември в отговор на признаците за забавяне на пазара на труда. Въпросът е дали централната банка ще понижи лихвите с 25 базисни пункта, или по-дълбоко - с 50 пункта. Данните за инфлацията тази седмица засилват шансовете Фед да избере намалението с четвърт пункт, пише Ройтерс.

Акциите на Moderna поевтиняват с над 12%, след като производителят на лекарства намали прогнозата си за годишните приходи и бюджета си за научноизследователска и развойна дейност. Компанията посочва, че ще намали разходите си за научноизследователска и развойна дейност с около 1,1 млрд. долара от 2027 г. в светлината на „скорошните търговски предизвикателства“. Дружеството очаква приходите за 2025 г. да са в диапазона 2,5-3,5 млрд. долара.

Пазарната оценка на Boeing добавя 1%, въпреки че производителят на самолети се изправя пред риск от масирани стачки. Повече от 30 хил. работници гласуват за спиране на работата и отхвърляне на постигната трудова сделка.

Компанията беше постигнала предварително споразумение за увеличение на заплатите с 25%, заедно с ангажимент за изграждане на нов самолет в северозападната част на Тихия океан, по-добри пенсионни обезщетения и увеличаване на приноса на синдиката в качеството на самолетите. Очакванията са служителите, представлявани от Международната асоциация на машинистите District 751, да отхвърлят сделката в четвъртък, според съобщения в медиите.

Съобщава се, че работниците искат по-големи увеличения на заплатите и други подобрения на споразумението.

Акциите на авиокомпаниите поскъпнаха, след като Alaska Air Group Inc увеличи прогнозата си за третото тримесечие заради силното търсене през лятото. Подобрените насоки последваха подобна оптимистична перспектива от JetBlue Airways Corp и Southwest Airlines Company.

Акциите на Wells Fargo & Company поевтиняха с 4% след като Службата на контролера на валутата отбеляза недостатъци в практиките на банката за управление на риска от финансови престъпления. Принудителните действия на институцията срещу банката предвиждат забрана на разширяването на дейностите в нови високорискови продукти или области без разрешение от регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 12.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още