IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексите на Wall Street се понижават след данните за производствените цени в САЩ*

Dow Jones Industrial Average е надолу със 103 пункта

17:28 | 12.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Борсовата сесия на Wall Street започва с понижения, докато трейдърите анализират новите данни за инфлацията в САЩ след нестабилната търговска сесия в сряда, предава CNBC.

Широкият пазарен показател S&P 500 губи повече от 0,1%, докато индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average е надолу със 103 пункта, или 0,2%. Технологичният измерител Nasdaq Composite спада незначително.

По-рано стана ясно, че производствените цени в САЩ са се повишили леко през август. Според доклад на Бюрото за трудова статистика, индексът на цените на производител при крайното търсене се е повишил с 0,2% спрямо предходния месец. За сравнение, през юли промяна не беше отчетена.

Прогнозата в анкета на Bloomberg сред икономисти предвиждаше ръст от 0,1%. В сравнение с предходната година показателят е нараснал с 1,7%, или с най-малко от началото на 2024 г. насам.

Измерителят на производствените цени, изключващ волатилните цени на храните и енергоносителите, се е повишил с 0,3% през август спрямо предходния месец и с 2,4% спрямо година по-рано.

Данните за инфлацията на едро следват по-внимателно следения индекс на потребителските цени, който показа, че основната инфлация в САЩ се е ускорила през август поради по-високите разходи за жилища.

В сряда борсовата сесия беше неспокойна за инвеститорите, но поскъпването на акциите на технологичните компании в края на деня помогна на основните бенчмаркове да отскочат от дъната си.

S&P 500 завърши деня с ръст от 1,07%, дори след като в рамките на деня спадна с повече от 1%. В същото време Dow натрупа 124,75 пункта, или 0,31%, след като по-рано през сесията спадна с цели 743,89 пункта. Nasdaq Composite затвори с 2,17% по-високо, възстановявайки се от спад с повече от 1%.

В началото на днешната борсова сесия в САЩ доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до 3,678%, а тази по 30-годишните - до 3,993%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, регистрира спад от 0,09% до 101,59 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поскъпват с 0,98% до 71,3 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI - с 1,16% до 68,09 долара за барел.

Златото поскъпва с 1,33 на сто и се търгува на цена от 2576,1 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 17:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 12.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още