IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва заради опасенията от урагана "Франсин" в САЩ*

Вниманието на петролния пазар отново се насочва и към по-ниското търсене

09:30 | 12.09.24 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се повишава в четвъртък поради опасенията, че ураганът „Франсин“ ще повлияе на добива в САЩ, най-големия производител на „черно злато“ в света, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент за ноември поскъпват с 40 цента, или 0,6%, до 71,01 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) за октомври поскъпват с 32 цента, или 0,5%, до 67,63 долара за барел.

И двата контракта поскъпнаха с по над 1 долар, или повече от 2%, в предходната сесия, тъй като офшорните платформи в Мексиканския залив на САЩ бяха затворени, а работата на рафинериите по крайбрежието - нарушена от урагана „Франсин“. В сряда той достигна сушата в южната част на Луизиана.

„И двата бенчмарка изглежда намериха почва на фона на притесненията за нарушени доставки на петрол от САЩ“, заяви Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор в сингапурската брокерска компания Phillip Nova. „На региона се падат около 15% от производството на „черно злато“ в САЩ, като всякакви смущения вероятно ще доведат до свиване на доставките в краткосрочен план“, добави тя.

Но тъй като бурята в крайна сметка ще се разсее след навлизането си на сушата, вниманието на петролния пазар отново се насочва към по-ниското търсене.

Петролните запаси в САЩ са се увеличили повсеместно през миналата седмица, тъй като вносът на суров петрол е нараснал, а износът е намалял, съобщи в сряда Администрацията за енергийна информация.

Данните показаха също така, че търсенето на бензин се е понижило до най-ниското си ниво от май насам, като в същото време търсенето на дестилатни горива е намаляло.

По-рано през седмицата Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) намали прогнозата си за ръст на световното търсене на петрол през 2024 г. и също така понижи очакванията си за следващата година.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 12.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 2 часа
Това вече доведе до два масивни спада на петрола (2014-2016) и 2020 г. Трудно е цената на петрола да се покачи по устойчив начин, защото по-високата цена на петрола просто ще отприщи повече финансиране за фракинг и ще отприщи още повече производство. Така че ние казваме в САЩ: най-добрият лек срещу високата цена на петрола е високата цена на петрола. Работи всеки път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 2 часа
Трудно е петролът да се повиши по устойчив начин, тъй като американските фракери продължават да постигат нови производствени рекорди. САЩ са най-големият производител на петрол в света и производството не се управлява от монолитна контролирана от държавата национална петролна компания, а от хиляди малки и големи компании, които всички искат да увеличат максимално производството и приходите, и не могат да бъдат контролирани , следователно свръхпроизводство. Това вече доведе до два масивни спада н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 11
Алехандро
преди 2 часа
Всеки ден не ви ли омръзва - "петролът поскъъпна, заради...", "петролът поевтиня заради..."?! Евентуално един път в седмица се прави това, когато няма големи колебания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още