IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси възстановиха спадовете след данните за инфлацията и затвориха със силен ръст

Технологичният показател Nasdaq Composite поведе ръстовете в сряда

23:59 | 11.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните щатски индекси отбелязаха ръст в сряда в колеблива сесия, а инвеститорите бяха под влиянието на новите данни за инфлацията в САЩ и значението им за политиката на Федералния резерв. Технологичният сектор поведе ръстовете, предава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 се повиши с 1,07% и завърши деня на ниво от 5554,13 пункта. В сряда индексът за първи път от октомври 2022 г. отбеляза спад от 1% в средата на деня, след което завърши сесията с ръст от над 1%.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 124,75 пункта до ниво от 40 861,71 пункта. В най-ниската си точка индексът губеше 743,89 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отбеляза ръст от 2,17%, като изтри загуби по-рано през деня и завърши на ниво от 17 395,53 пункта.

Инвеститорите избраха акции на технологични компании с голяма пазарна капитализация и производители на полупроводници в следобедната сесия, като подкрепиха Nasdaq. Книжата на Nvidia поскъпнаха с 8%, а тези на AMD добавиха близо 5%. VanEck Semiconductor ETF (SMH) се повиши с около 5%.

Банковите акции, включително на JPMorgan Chase и Goldman Sachs, също се възстановиха от по-ранното дъно и приключиха сесията със скромни ръстове.

Първоначално индексите поеха надолу, след като основната инфлация, която изключва волатилните категории на храните и енергията, се ускори малко повече от очакванията. Това подкопа надеждите на инвеститорите за понижаване на лихвите с половин процентен пункт от Федералния резерв. Сега трейдърите оценяват на 85% вероятността централната банка да одобри понижение на лихвите с 25 базисни пункта на заседанието си на 17-18 септември, сочи показателят FedWatch на компанията CME Group. Общата инфлация в САЩ обаче достигна най-ниското си ниво на годишна база от февруари 2021 г.

„Сам по себе си индексът на потребителските цени не е ужасен“, коментира Стив Сосник, главен стратег в компанията Interactive Brokers. „Но това, от което пазарът не се нуждаеше, беше по-висока от очакванията основна инфлация. Мисля, че това беше голям студен душ за пазара, който се надяваше на понижение на лихвите с 50 базисни пункта. Тези очаквания почти се изпариха“, допълни той.

Новите данни бяха публикувани в момент, когато инвеститорите се борят със сезонни проблеми. Септември е най-лошият месец за S&P 500 през последните десет години, като отбелязва средна загуба от над 1% за месеца. Широкият измерител е оставал на червена територия през септември през последните четири години.

Индексът CBOE Volatility, измерващ страховете на пазара, за кратко достигна ниво от над 20 пункта, след което се върна на равнището от 18 пункта.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 3,661% и 3,973%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, леко се повиши до 101,73 пункта. Еврото и паундът се разменят съответно за 1,101 долара и 1,304 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха до 142,32 йени за долар.

На стоковите пазари цените на петрола се повишиха с над 2%, като си върнаха част от изгубената територия, след като в предишната сесия достигнаха най-ниското си ниво от близо три години насам.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за ноември прибавиха 1,42 долара до 70,61 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са наоре с 1,56 долара до 67,31 долара за барел.

Американските фючърси върху златото останаха почти непроменени на цена от 2542,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 12.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още