IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските пазари приключиха сесията почти без промяна в очакване на решението на ЕЦБ

Спад при сектора на недвижимите имоти тласна надолу повечето пазари на Стария континент

20:31 | 11.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси завършиха сесията в сряда без промяна, а ръстовете в технологичния сектор бяха неутрализирани от спадовете в сектора на недвижимите имоти. Инвеститорите насочват вниманието си към Европейската централна банка (ЕЦБ), която трябва да вземе решението си за лихвите в четвъртък, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 остана почти непроменен за деня.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,15% до ниво от 81293,94 пункта. Германският DAX отбеляза ръст от 0,35% и завърши деня на ниво от 18 330,27 пункта. Френският CAC 40 отписа 0,14% до ниво от 7396,83 пункта.

Германският пазар се представи най-силно в Европа, след като книжата на Commerzbank поскъпнаха с 16%. Това се случи, след като италианската UniCredit купи дял от 9% в германския кредитор, от които 4,5% бяха закупени от германското правителство за сумата от 702 млн. евро.

Ръстът на цената на акциите на ASML Holding с 3,8% доведе до повишаване на технологичния сектор, но спадът с 0,8% на сектора на недвижимите имоти ограничи ръстовете на пазарите.

Секторът на суровините предостави известна подкрепа, като нарасна с 0,4%, а цените на медта се повишиха след поевтиняването на американския долар.

В макроикономически план данните за брутния вътрешен продукт на Великобритания показаха, че той е останал непроменен на месечна база през юли.

Пазарите са под влиянието на данните за цените на потребителските стоки в САЩ, които са нараснали леко през август, но основната инфлация остава упорита на фона на по-високите наеми и разходи за някои услуги. Това може да възпре Фед да пристъпи към понижаване на лихвата си с половин пункт следващата седмица.

Паричните пазари оценяват само на 15% възможността за понижаване на лихвите с 50 базисни пункта от американската централна банка спрямо вероятност от 30% преди данните за инфлацията.

Инвеститорите ще насочат вниманието си към ЕЦБ, която ще проведе заседание след по-малко от 24 часа и се очаква да понижи лихвите с 25 базисни пункта.

Инвеститорите в цял свят възприеха предпазлив подход след първия дебат между кандидатите за президент на САЩ Камала Харис и Доналд Тръмп, който се състоя миналата нощ. Дебатът не даде конкретни подробности, но залозите на пазарите се пренасочиха в полза на Харис след събитието.

На корпоративния фронт книжата на Rentokil поевтиняха с 20%, след като британската компания съобщи за забавяне на приходите си в Северна Америка и обяви, че ще съкрати работни места.

Цената на акциите на Inditex се повиши с 4,5% и допринесе за ръста на сектора на търговията на дребно, след като собственикът на Zara обяви по-силни продажби на първите си есенно-зимни колекции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 11.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още