IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия загуби дело в ЕС за разблокиране на 70 млрд. евро на националния депозитар

Решението на съда може да проправи пътя към използването на блокираните активи за генериране на извънредни приходи в подкрепа на Украйна

16:34 | 11.09.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руският Национален депозитар не успя да отмени санкции на Европейския съюз заради предполагаемата си роля в подпомагането на финансирането на инвазията на президента Владимир Путин в Украйна, предаде Bloomberg.

Базираната в Москва институция беше засегната от санкциите на ЕС през 2022 г., когато блокът заяви, че като основен попечител на руските ценни книжа органът е позволил на руското правителство да мобилизира ресурсите си в подкрепа на военните действия.

Националният депозитар "не успя да докаже", че ЕС "е сгрешил, като е установил, че това предприятие е системно важна финансова институция, която играе съществена роля във функционирането на финансовата система на Русия", постановиха съдиите от ЕС. Решението може да бъде обжалвано пред най-висшата съдебна инстанция на блока - Съда на Европейския съюз.

Според източник, запознат с въпроса, в момента руският депозитар има около 70 млрд. евро, блокирани в базираната в Белгия клирингова къща Euroclear. Понастоящем тези активи не се използват за генериране на извънредни приходи, които да се прехвърлят като финансова подкрепа за Украйна, но решението на съда може да проправи пътя към използването им за тази цел със закъснение, както ЕС направи с активите на руската централна банка, добави източникът, пожелал анонимност поради частния характер на въпроса.

Говорител на Euroclear е потвърдил, че извънредните приходи от блокираните активи на централната банка на Русия се насочват като вноска в подкрепа на Украйна от 15 февруари 2024 г. насам.

Euroclear вече извърши първото плащане към Украйна в размер на 1,55 млрд. евро. Клиринговата къща държи 173 млрд. евро, свързани със санкционирани руски активи, включително на централната банка. Говорителят е отказал да коментира числата, приписвани на Националния депозитар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 11.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още