IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японският индекс Nikkei отбеляза осми пореден ден на понижения

Широкият измерител Topix отстъпи с 1,8% и затвори на ниво от 2530,67 пункта

11:39 | 11.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Азиатско-тихоокеанските пазари отбелязаха предимно понижения в сряда, като японският индекс Nikkei поведе загубите в региона, предаде CNBC.

Показателят изостана с 1,49% и завърши на ниво от 35 619,77 пункта. Така той регистрира осми пореден ден на понижения. Широкият измерител Topix отстъпи с 1,8% и затвори на ниво от 2530,67 пункта.

Трейдърите в Азия днес анализираха икономическите данни от Япония и Южна Корея. Правителството на Южна Корея съобщи, че безработицата в страната е спаднала до 2,4% през август, което е най-ниското ниво от 1999 г.

Проучването Tankan на Ройтерс - месечна анкета, която проследява бизнес настроенията в Япония - показа, че бизнес доверието сред големите производители е спаднало до 4 пункта през септември, което е седеммесечно дъно, от 10 пункта през август. Настроенията извън производството са се влошили за трети пореден месец до 23 пункта от 24 пункта през юли.

Членът на управителния съвет на Японската централна банка Джунко Накагава заяви в сряда, че централната банка ще продължи да повишава лихвените проценти, ако икономиката и инфлацията се движат в съответствие с прогнозите на банката.

„Когато обмисляме по-нататъшно коригиране на степента на парично облекчаване, трябва да погледнем назад към развитието на пазара след промяната на политиката ни през юли и внимателно да преценим как промените на пазара влияят върху нашата икономика и ценови перспективи“, каза тя.

Йената укрепна до най-високото си равнище от януари насам спрямо зелените пари и се търгуваше на равнище от 141,68 за долар.

Инвеститорите оценяваха и дебата за президентските избори в САЩ между Доналд Тръмп и Камала Харис. Двамата кандидат-президенти все още не са се уговорили за втори дебат, което означава, че събитието може да е било единственият им сблъсък преди изборите през ноември.

Азиатските пазари „отразяват намалените опасения за потенциални мита или санкции срещу Китай“, заяви Били Леунг, инвестиционен стратег в Global X ETFs пред CNBC. По думите му „дебатът изглежда намалява притесненията за значителни промени в политиката в тези области“.

По-рано днес тайванската компания за производство на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing обяви, че приходите ѝ за август възлизат на 250,87 млрд. нови тайвански долара (7,8 млрд. щатски долара), което е с 33% повече на годишна база, но с 2,4% по-малко спрямо юли. След обявяването на месечните приходи акциите на компанията поевтиняха незначително.

Южнокорейският показател Kospi се отдръпна с 0,4% до 2513,37 пункта, докато измерителят на компаниите с малка капитализация Kosdaq се повиши с 0,46% до 709,42 пункта.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 завърши с 0,3% по-ниско и затвори на ниво от 7989,9 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng се понижи с 0,65%, а показателят CSI 300 в Континентален Китай се търгуваше с 0,3% по-ниско и завърши на ниво от 3186,13 пункта.

Във вторник в САЩ два от трите основни американски индекса завършиха на зелено, тъй като трейдърите залагат, че дългоочакваното намаляване на лихвените проценти на заседанието на Федералния резерв през септември ще успокои опасенията за отслабващата икономика.

Широкият пазарен показател S&P 500 се повиши с 0,45%, а технологичният измерител Nasdaq Composite - с 0,84%, докато индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,23 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 11.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още