IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва заради опасения от прекъсване на доставките от урагана "Франсин"

Фючърсите върху сорта Брент са с 34 цента по-скъпи

09:32 | 11.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поскъпва в сряда, намалявайки част от загубите от предходния ден, тъй като страховете от урагана „Франсин“, който нарушава добива в САЩ, надделяха над притесненията за слабото световно търсене, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 34 цента, или 0,5%, до 69,53 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) са на цена 66,10 долара за барел, което е с 35 цента, или 0,5% повече.

И двата бенчмарка поевтиняха с близо 3 долара във вторник, като Брентът достигна най-ниското си ниво от декември 2021 г., а цената на WTI спадна до дъно от май 2023 г. Това се случи, след като ОПЕК+ ревизира прогнозата си за търсенето на „черно злато“ през тази и следващата година.

„Пазарът се възстановява самостоятелно, тъй като спадът във вторник беше значителен“, заяви Юки Такашима, икономист в Nomura Securities. „Все пак натискът надолу вероятно ще продължи в близко бъдеще, тъй като инвеститорите се притесняват от отслабване на търсенето поради икономическото забавяне в Китай и САЩ“, добави той.

„Франсин“ прерасна в ураган в Мексиканския залив, съобщи Националният център по ураганите на САЩ във вторник, което накара жителите на Луизиана да се евакуират, а петролните и газовите компании да спрат производство.

Около 24% от добива на суров петрол и 26% от добива на природен газ в Мексиканския залив на САЩ са били прекъснати поради бурята, съобщи вчера Бюрото за опазване на околната среда на САЩ (BSEE).

Във вторник Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) намали прогнозата си за ръста на световното търсене на петрол с 2,03 млн. барела на ден през 2024 г. спрямо прогнозата от миналия месец за ръст от 2,11 млн. на ден. ОПЕК също така намали прогнозата си за ръста на световното търсене през 2025 г. до 1,74 млн. барела дневно от 1,78 млн. барела дневно.

Но във вторник Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) съобщи, че световното търсене на „черно злато“ ще нарасне до по-голям рекорд през тази година, докато ръстът на производството ще бъде по-малък от предишните прогнози.

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 2,793 млн. барела през седмицата, приключила на 6 септември, докато запасите от бензин са се понижили с 513 хил. барела, според пазарни източници, позоваващи се на данни на Американския петролен институт от вторник.

Единадесет анализатори, анкетирани от Ройтерс, изчислиха, че запасите от суров петрол са се увеличили с около 1 млн. барела, а тези от бензин са намалели с 0,1 млн. барела.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 11.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още