IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво ни казва историята за изхода от изборите в САЩ и представянето на фондовия пазар

Инвеститорите могат да сравнят как са се справяли различните сектори при републиканска и демократическа администрация

11:55 | 11.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Изборните години могат да бъдат сложни за инвеститорите. Политическите предпочитания, емоциите, анкетите - всички те могат да затруднят много прогнозирането, пише Дейзи Макси за Wall Street Journal.

И така, какво трябва да направи един инвеститор?

Инвеститорите, които искат да позиционират своите портфейли за потенциални резултати от тазгодишната битка между вицепрезидентката Камала Харис и бившия президент Доналд Тръмп, както и надпреварата за Конгреса, могат да получат стратегическа насока от историческите модели на представяне. Например, докато акциите са склонни да се покачват, независимо от това коя партия контролира Белия дом – индексът Dow Jones Industrial Average (DJIA) се повиши с 57% по време на управлението на Тръмп и е нагоре с повече от 30% досега при президента Байдън – те обикновено растат повече по време на демократически администрации.

Като се вземе предвид контролът върху Конгреса обаче, моделите се променят.

Джейми Кокс, управляващ партньор в Harris Financial Group, предупреждава инвеститорите да не предприемат абсолютни, „продиктувани от емоции“ ходове преди изборите, като прехвърляне на всичко в кеш. Той насърчава онези, които имат силно отношение към дадена партия или влиянието на изборите, да прегледат секторите, в които имат вложения, и да направят някои малки корекции.

Все пак професионалистите казват, че историческото представяне може да насочи инвеститорите да предприемат ходове, които отразяват различни изборни резултати и възможности за политики.

Цялостният пазар

Ned Davis Research проучи данни от 30 март 1901 г. до 31 януари 2024 г. и установи, че DJIA се е повишавал средно с 8,2% годишно при президентите демократи (от датата на тяхното встъпване в длъжност) и с 3,2% при републиканските администрации. Като се вземе предвид инфлацията, Dow се покачва реално с 3,7% при демократите и с 1,4% при републиканците, изчисляват от компанията.

Съставът на Конгреса, който е ключов за прилагането на политики, също е имал влияние, установява Ned Davis. При президентство на Демократическата партия фондовият пазар се представя по-добре, когато е имало контрол върху властта ѝ в Конгреса - какъвто е случаят в момента с президент демократ и републикански Конгрес. DJIA отчита реална възвръщаемост от 8,1% годишно при такъв сценарий.

По време на републиканско президентство акциите се представят по-добре, когато Конгресът се контролира от републиканците, като DJIA отчита реална възвръщаемост от 7,1% годишно, вероятно поради възможността за по-ниски данъци и по-малко регулиране, смятат анализаторите.

Разбира се, миналото си е минало. Докато историческите данни могат да предоставят известна представа за поведението на пазара по време на годините на президентските избори, реалността може да бъде изкривена от непредвидими макросъбития, като финансовата криза от 2008 г. или пандемията от Covid. Това затруднява прогнозирането на пазарните движения само въз основа на очакваните резултати от изборите. Нещо повече, историческите модели може и да не се повтарят.

В по-дългосрочен план, казва Дан Лефковиц, стратег в Morningstar Indexes, „пазарите се движат от корпоративните печалби и паричния поток, а политиката доста бързо остава на заден план“. Много по-добре е да се подготвите с портфолио, което е „устойчиво на редица сценарии“, казва той.

Секторно представяне

През първите месеци след победата на кандидат за президент на Демократическата партия, т. нар. циклични акции са се представяли по-добре от други сектори, докато "защитните" са се представяли по-добре след победа на републиканец, установи Ned Davis Research.

Защитните акции са книжата на компании, които обикновено имат постоянно търсене и стабилни печалби, независимо от състоянието на цялостната икономика. Тези сектори включват потребителски стоки, здравеопазване и комунални услуги. Цикличните акции пък са на компании, които продават дискреционни потребителски стоки и са склонни да се справят по-добре, когато икономиката е силна. Цикличните сектори включват основни материали, индустрия и недвижими имоти.

Когато се сравни представянето на 11-те сектора на индекса S&P 500, цикличните сектори като комуникационните услуги, енергетиката и финансите имат най-високата средна относителна възвръщаемост шест месеца след изборите, когато демократите са спечелили, отбелязва проучването. Тези секторни данни датират от 1972 г. и завършват през 2020 г., когато бяха последните президентски избори.

Междувременно защитните сектори на здравеопазването и потребителските стоки, заедно с финансите и комуникационните услуги, са се справили най-добре, когато републиканците побеждават.

Разглеждайки данните за цели президентски мандати от 1972 г. насам, информационните технологии и индустрията са имали най-голямо превъзходство при президенти демократи – всеки от тези сектори изпреварва DJIA в 83,3% от времето – докато комуналните услуги са имали най-слабо представяне, като никога не са изпреварвали индексът на сините чипове.

При републиканските администрации здравеопазването има най-добри резултати, превъзхождайки DJIA в 75% от времето, докато индустриалните предприятия имат най-лошите резултати, надминавайки индекса само в 25% от времето.

Демократите е по-вероятно да са по-строги по отношение на банковата регулация, така че банките може да се справят добре преди изборите, ако пазарите започнат да калкулират победа на Тръмп, посочва Джеф Бухбиндър, главен стратег за акции в LPL Financial. Книжата на износителите на втечнен природен газ може също да поскъпнат при потенциална победа на Тръмп, казва той. Президентът Байдън постави на пауза новите одобрения на износ на втечнен природен газ и въпреки че Харис оттегли предишния си призив за прекратяване на фракинга, тя вероятно ще бъде по-малко приятелски настроена към производителите на петрол и газ, ако спечели Белия дом, отбелязва той.

Индустриалният сектор също може да спечели от евентуална победа на Тръмп, тъй като той вероятно ще ускори деглобализацията, казва Бухбиндър. Тръмп обаче вероятно ще бъде по-агресивен по отношение на митата и нова търговска война между САЩ и Китай ще има отрицателно въздействие върху индустрията, смята той.

Акциите от сектора здравеопазването исторически са се представяли по-слабо, когато партията на президента контролира и Конгреса, което отразява риска, че може да има основен ремонт на сектора, според Ned Davis Research.

„Здравеопазването исторически е много чувствително към политиките“, обяснява Бухбиндър, като тази година „и двамата кандидати се опитват да контролират цените на лекарствата; никой от тях не е благоприятно настроен към фармацевтичните гиганти, така че секторът може да има затруднения независимо от резултата от изборите.“ Очаква се Харис да се откаже от предишното си предложение за Medicare (здравното осигуряване за пенсионери и инвалиди) за всички и да продължи да подкрепя Закона за достъпните грижи и разширяването на Medicaid (здравното осигуряване за социално слаби – бел. прев.), особено ако тя работи с разделен Конгрес, казва той.

Не забравяйте фундамента

В крайна сметка, казва Лефковиц от Morningstar, пазарните реакции на президентските избори не винаги са интуитивни и може да са краткотрайни. „Изборите не се провеждат във вакуум“, изтъква той. „Винаги има много взаимодействащи променливи. Лихвените проценти и инфлацията са големи теми в наши дни; изкуственият интелект е друга. Политиките и разпоредбите имат ефект, но те са сред многото неща, които трябва да бъдат взети под внимание.“

През 2016 г., например, инвеститорите очакваха ориентираните към вътрешния пазар, икономически чувствителни акции с малка капитализация да се възползват от платформата на Тръмп, „която включваше икономически турбо растеж, намаляване на данъците, регулаторно разхлабване и инфраструктурни разходи“, припомня Лефковиц. Тези акции се повишиха след победата му, но през 2017 г. малките капитализации бяха най-зле представящият се сектор.

„Много ключови елементи от дневния ред на кампанията – като разходите за инфраструктура – ​​забуксуваха и очакванията се понижиха“, отчита Лефковиц.

При Байдън традиционните енергийни акции бяха най-добре представящият се сектор в САЩ, добавя той, „което е изненадващо предвид фокуса му върху възобновяемите енергийни източници“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 11.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още