IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индийският фондов пазар е горещ и трябва да се внимава

Настроенията както на чуждите, така и на местните инвеститори лесно могат да се обърнат

14:00 | 15.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борсата в Мумбай. Снимка: Bloomberg
Борсата в Мумбай. Снимка: Bloomberg

Индийските акции са под пара. Инвеститорите, които искат да участват на местния пазар, обаче ще трябва да запазят хладнокръвие, тъй като търговската лудост и повишаващите се оценки имат потенциала да развалят купона, пише колумнистката на Wall Street Journal Джаки Уонг.

Индексът MSCI India отбеляза ръст от 21% тази година, изпреварвайки повечето големи пазари – дори американския индекс S&P 500, който се повиши с 13%. Като цяло индийският бенчмарк се е удвоил от края на 2019 г.

Има фундаментални причини инвеститорите да са оптимистично настроени към страната. Икономиката на Индия е силна въпреки неотдавнашното забавяне, като брутният вътрешен продукт през второто тримесечие нарасна с 6,7% на годишна база. Това спомогна за увеличаване на корпоративните печалби: нетните приходи на компаниите в индекса Sensex се повишиха с 9% на годишна база през второто тримесечие, според Morgan Stanley.

Индия също така се възползва от геополитическото напрежение между Китай и Запада. Тъй като западните компании се стремят да диверсифицират веригите си за доставки чрез така наречената стратегия „Китай плюс“, Индия получи милиарди инвестиции от компании като Apple.

Чуждестранни инвеститори се втурнаха към индийския пазар. След отлив през първата половина на тази година, те се върнаха, след като премиерът Нарендра Моди осигури третия си мандат на тазгодишните избори. Нетните постъпления от чуждестранни институционални инвеститори в индийските акции са около 26 милиарда долара от началото на 2023 г.

Въпреки това голяма част от ръста на акциите в Индия се дължи на местни инвеститори, особено индивидуални. Нетните потоци към взаимни фондове за акции в Индия възлизат на 3,6 трилиона рупии, което се равнява на 43 милиарда долара, от началото на миналата година до юли тази, според Асоциацията на взаимните фондове в Индия.

Все повече млади индийски инвеститори гледат на фондовия пазар като бърз път към забогатяването. И много от тях бяха доста агресивни, насочвайки се към деривати, предлагащи залози с ливъридж, които носят печалби, подобни на лотарийни билети. Съотнесено към размера на пазара, бумът надхвърля манията по опциите (с нула дни до упражняване) на пазара в САЩ.

Общата условна стойност, върху която са издадени дериватите за акции, търгувани на Националната фондова борса на Индия през първите осем месеца на тази година, достигна 63 квадрилиона рупии (750 трлн. долара), което е 52% увеличение от същия период на миналата година. Около 5 трилиона долара условна стойност на деривати се търгуват всеки ден през септември. По-голямата част от тях са много краткосрочни опции, приблизително с една седмица до упражняване, което означава, че паричните разходи често възлизат на по-малко от 1% от условната стойност. Това все още е значителна сума, особено като се има предвид, че повечето са на загуба или изтичат неупражнени.

Имаше и бум на първичните публични предлагания. IPO-тата в Индия възлизат на близо 8 милиарда долара досега тази година, което вече надхвърля общата сума за цялата 2023 г., според Dealogic. Това прави местния пазар вторият най-голям за IPO-та в света след САЩ и инвеститорите се втурват към тях, като много са презаписани над 100 пъти, което води до космически ръстове в първите им дни на търговия. Акциите на производителя на соларни клетки Premier Energies например вече се удвоиха след първата седмица на търговия този месец.

Пазарната лудост е уязвима за внезапни промени в настроенията, вероятно предизвикани от забавяне на икономиката, растежа на печалбите или външни шокове. А индийските акции вече са с доста скъпи оценки. MSCI India имаше съотношение очаквана цена/печалба над 24 пъти в края на август, в сравнение с около 21 пъти за S&P 500. И, за разлика от САЩ, по-малките акции са още по-скъпи: индексът Nifty Microcap скочи с 34% тази година, изпреварвайки по-големите компании. Дружествата с малка капитализация на Бомбайската фондова борса (в Мумбай - бел. прев.) се търгуват на 36 пъти реализираната печалба, според CEIC.

Индия е обещаващ дългосрочен залог, но пазарните настроения е невъзможно да се предвидят, като може да предизвикат болезнен обрат, завършва Уонг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 15.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още