IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтинява заради слабото търсене в Китай и риска от свръхпредлагане*

Тропическата буря "Франсин" предизвика спиране на дейностите в малки тексаски пристанища

09:27 | 10.09.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поевтинява във вторник, тъй като слабото търсене в Китай компенсира прекъсванията на доставките, предизвикани от тропическата буря „Франсин“, а рисковете от свръхпредлагане на „черно злато“ в световен мащаб продължиха да оказват влияние върху пазара, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняват с 4 цента, или 0,06%, до 72,80 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиняват с 10 цента, или 0,15%, и се търгуват за 68,60 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с около 1% в понеделник.

Бреговата охрана на САЩ нареди спирането на всички дейности в Браунсвил и други малки тексаски пристанища в понеделник, докато тропическата буря „Франсин“ се извиваше над Мексиканския залив. Пристанището в Корпус Кристи остана отворено, но с ограничения.

Според прогнозите тропическата буря ще се засили значително през следващите няколко дни, като е възможно тя да се превърне в ураган.

Exxon Mobil съобщи, че е спрял добива на своята офшорна производствена платформа „Хувър“, докато Shell спря сондажните операции на две платформи. Chevron също започна да спира добива на нефт и газ на две от своите офшорни производствени платформи.

„Поне 125 хил. барела дневно от капацитета за добив на петрол са изложени на риск от прекъсване“, заявиха анализаторите на ANZ, позовавайки се на данни от Националния център по ураганите.

Въпреки това признаците за отслабване на световното търсене и очакванията за продължаване на съществуващото свръхпредлагане на „черно злато“ натежаха на пазара.

Световните търговци на суровини Gunvor и Trafigura очакват, че цените на петрола могат да варират между 60 и 70 долара за барел поради отслабеното търсене в Китай и продължаващото свръхпредлагане в световен мащаб, стана ясно по време на Азиатско-тихоокеанската петролна конференция (APPEC) в понеделник.

Годишният ръст на търсенето в Поднебесната империя се е забавил от около 500 хил. - 600 хил. барела дневно през петте години преди пандемията от Covid-19 до 200 хил. барела дневно в момента, посочва Даан Струйвен, ръководител на отдела за петролни проучвания в Goldman Sachs.

Днес трейдърите ще очакват месечния доклад за петролния пазар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Администрацията за енергийна информация на САЩ пък ще публикува краткосрочната си прогноза за световния енергиен пазар и добива на суров петрол в страната.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 10.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 9
гъбко
преди 1 час
ОПЕЦите плюс е време да вземат нещата в свои ръце и да си затегнат кранчето още, нали ребята? Време е да посъкращават малко, щото нещо напоследък не са, нали ребята-газовици?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още