IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преследването на високи дивиденти е рискова стратегия

Компаниите, които ги плащат, вероятно са в затруднение и отчаяно търсят инвеститори

21:10 | 09.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ако Федералният резерв намали лихвените проценти този месец, това ще бъде от полза за кредитополучателите и ще навреди на спестителите. Ако инвестирате с цел доходност (а не капиталова печалба – бел. прев.), пригответе се да печелите по-малко, пише Джейсън Цвайг за Wall Street Journal.

Нищо чудно, че фондовете с висок дивидент са популярни в момента. През юли и август, когато инвеститорите станаха все по-убедени, че лихвените проценти ще паднат, борсово търгуваните фондове (ETF), специализирани в изплащащи дивиденти акции, набраха 4,5 милиарда долара, изчислява Райън Исакайнен, стратег във First Trust, компания от Уитън (Илинойс), менажираща ETF-и.

Въпреки че фондовете с големи изплащания звучат безопасно, високият доход може да доведе до лош резултат. Трябва да се предпазите от ненужни данъчни сметки, прекомерно излагане на тесни сегменти на пазара и риска от големи дългосрочни загуби.

Привлекателността е очевидна: тъй като дивидентните фондове изплащат висок текущ доход, обикновено месечно, те могат да бъдат малко по-малко рискови от общия пазар. За разлика от типичните лихвени плащания от облигации, дивидентите могат да растат с течение на времето, помагайки за хеджиране срещу инфлацията.

По време на дългия период на почти нулеви лихвени проценти, който започна през 2008 г., много инвеститори свикнаха с идеята, че акциите могат да генерират по-висок доход от облигациите. (Това всъщност беше историческата норма до края на 50-те години.)

За да видите потенциалния недостатък на тези фондове обаче, помислете за Global X SuperDividend, ETF с активи за 784 милиона долара. Той носи близо 11% доход годишно.

Това е огромно в сравнение с доходността от приблизително 1,3% на S&P 500, 2,1% на Dow Jones Industrial Average и 5% на краткосрочните държавни облигации на САЩ.

Голямата доходност на фонда SuperDividend обаче си има цена. Пуснати през юни 2011 г. на цена от 75 долара, тази седмица акциите му се търгуваха около 22 долара. Това е 70% спад.

Ако бяхте купили ETF-а при стартирането му и го бяхте държали непрекъснато до края на август, щяхте да загубите 9% - след отчитане на всички онези огромни дивиденти през периода. Въпреки че фондът леко надмина собствения си бенчмарк за високодоходни компании, той като цяло изостана далеч от малките и средни акции в глобален план.

С такъв фонд, казва Роб Исбитс, пенсиониран финансов съветник, който пише в блогове за инвестиране, „вие просто плащате за тази висока доходност със собствените си пари“.

Простата причина: компания, която изплаща постоянен поток от растящи дивиденти, вероятно е в стабилно финансово състояние, но тази, която изплаща гигантски дивиденти, вероятно е в затруднение и отчаяно търси инвеститори. Поставете група от такива компании в ETF и ще получите висока доходност, но още повече риск.

Фондът Global X SuperDividend купува 100 от най-високодоходните акции в световен мащаб, които обикновено са малки и средни компании. Той купува акции, които носят не по-малко от 6% и не повече от 20%, след което ги преразглежда на тримесечие, за да изключи тези, които са намалили изплащанията си към акционерите или имат „отрицателна перспектива“ за дивидентите.

Месечните изплащания на фонда, подобно на тези в много други такива фондове, се облагат до голяма степен като обикновена доходност и капиталова печалба, което може да доведе до по-високи данъчни сметки и повече счетоводни усложнения в сравнение с конвенционалните дивиденти.

Скот Хелфщайн, ръководител на инвестиционната стратегия в Global X, е откровен: „Хората се втурват към доходност от 10-15-20%, но ерозията [на нетната стойност на активите] с течение на времето е значителна.“

Той добавя: „За да получите доходността, вие бавно изяждате главницата. Инвеститорите трябва да обръщат повече внимание на това.“

Според Morningstar, 17 ETF-а с комбинирани активи от 10,3 милиарда долара носят поне 6%. Сред тях: три други фонда SuperDividend на Global X, два фонда на First Trust и два на Invesco.

Фондовете с висок дивидент често притежават много повече енергийни и финансови акции, отколкото по-широките портфейли. Това също може да повиши риска.

През 2008 г. фондът Dow Jones Global Select Dividend на First Trust, както и неговият Stoxx European Select Dividend имаха приблизително 50% от активите си във финансови акции – точно преди да удари световната финансова криза.

През 12-те месеца, приключили на 31 март 2009 г., в които индексът MSCI World загуби 42,2% и европейските акции като цяло потънаха с 49,6%, Global Select на First Trust падна с 53,2%, а European Select загуби 63,9% – дори след като се вземат предвид техните дивиденти.

Invesco KBW High Dividend Yield Financial носи космическите 11,9%. Средното му вложение има пазарна стойност от едва 2 милиарда долара. Повече от 40% от активите му са в тръстове за ипотечни инвестиции в недвижими имоти, които заемат пари, за да инвестират в жилищни заеми и ипотечни ценни книжа.

От стартирането си през декември 2010 г. фондът е носил средно 6,7% годишно, включително дивиденти. Неговият по-голям събрат, Invesco KBW Bank, е носил средно 11,5% годишно през същия период, включително дивиденти, въпреки че само доходът му е нищожен в сравнение - 2,8%.

„Ако наистина търсите доходност от акции, трябва да се чувствате комфортно с факта, че тя е висока в сравнение с други източници на доход“, казва Ник Каливас, ръководител на факторните и основни ETF стратегии в Invesco. „Няма безплатен обяд, което означава, че по-високата доходност идва с повече волатилност и риск.“

Трябва да си зададете прост въпрос: Защо все пак доходът е толкова висок?

Въпреки че умереният дивидент може да е знак за стабилно корпоративно здраве, огромният дивидент може да бъде сигнал за бедствие. Дивидент четири или пет пъти по-голям от средния за пазара не трябва да е зелена светлина, а червен флаг.

Ако искате висока доходност, една възможност е да създадете свой собствен от общ такъв за акции, който дори не е фокусиран върху дивиденти. Продавайте част от вашите вложения всеки месец в суми, които ще генерират търсения от вас доход и които се облагат с ниски дългосрочни ставки върху капиталовите печалби. Ако това е твърде много работа, добър финансов съветник би трябвало да може да го направи вместо вас.

В противен случай, на ваше място бих стоял настрана от дивидентни фондове, които плащат повече от 4%. По-високият доход не си струва риска от по-ниска възвръщаемост, завършва Цвайг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 09.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още