IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Септември донесе динамичен обрат в цените на зърнените стоки на световните борси

Промяната беше най-осезаема при пшеницата, отчитат експертите на Софийската стокова борса

11:49 | 07.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Първите дни на септември донесоха динамичен обрат в развитието на цените на основните зърнени стоки по световните борсови пазари, като промяната беше най-осезаема при пшеницата, отчитат експертите на Софийската стокова борса (ССБ), цитирани от БТА.

Въпреки бързото прибиране на реколтата в САЩ и увеличеното предлагане на черноморско зърно, изостреното геополитическо напрежение в Близкия изток, неблагоприятните макроикономически прогнози и лошите данни за новата европейска реколта върнаха рязко котировките нагоре.

Цената ФОБ (FOB - Free On Board - на границата на страната износител) на хлебната пшеница в Чикаго скочи сериозно нагоре с цели 21 долара до 239 долара за тон за доставка през септември. Франция също последва възходящия тренд с плюс 9 евро до 218 евро за тон. Единствено Украйна и Русия понижиха котировките от миналата седмица съответно с 2 и 3 долара до нива 223 долара за тон в Украйна и 215 долара за тон в Русия.

Движението на цената при царевицата в САЩ също е чувствително нагоре - плюс 22 долара до 204 долара за тон. Във Франция и Украйна промяна нямаше и нивата останаха съответно на 201 евро за тон и 200 долара за тон.

Цената на ечемика в Украйна също остава без промяна на 185 долара за тон за доставка през септември, както и рапицата на Euronext за доставка през ноември, която след стремителното си покачване и последващ срив тази седмица остава с нулева промяна на 469,75 евро за тон.

Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам за доставка през септември, след предишното сериозно повишение, сега свалиха 5 долара до 1090 долара за тон. Рафинираната захар също продължава дълготрайното колебание и след поскъпването от преди дни, сега се връща надолу със загуба от 15,40 долара за доставка през октомври, достигайки до 541,80 долара за тон на борсата в Лондон.

На Софийската стокова борса търговията със зърнени стоки също се раздвижи. Хлебната пшеница от стари реколти, която се предлагаше в особено голямо количество, достигна цена от 314 лева за тон доставка EXW (задължението на продавача е единствено да гарантира, че купувачът има достъп до стоките). На тази цена се сключиха сделки за над 90 000 тона. Тазгодишна реколта се търсеше на по-високата цена от 370 лева за тон.

За фуражна пшеница търсенето беше на 340 - 362 лева за тон, а продавачите бяха на 400 лева за тон. Имаше и предлагане на фуражен ечемик на цена от 320 лева за тон.

Цените на основните стоки останаха стабилни при същото ниво на началните цени. Олио в бутилки се продаваше на 2,20 лева за литър, както и нерафинирано такова на 1750 лева за тон. Продължи предлагането на жълт грах в биг бек по един тон при начална цена 1200 лева за тон.

В подкръг "Индустриални стоки" на ССБ сделки имаше за газьол за ПКЦ от 2224,42 до 2369,39 лв./хил.л, за газ пропан бутан в диапазон 958,33 – 1060 лв./хил.л., за природен газ на 87,91 лв./Mwh и за газ метан на 1,73 лева за килограм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 07.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 12
Алехандро
преди 1 час
Това е нищо, руските колхозници продават на загуба, реолтята е трагична, след огромните наводнения, последвали суши и бедствия от скакалци, отделно скъпи и недостатъчни ПРЗ, скъпи семена и аварирала западна техника. Вижте какви бяха цените миналият ноември, и тогава правете анализи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още