IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P 500 записа най-лошата си седмица от 2023 г.

Цената на американския лек суров петрол достигна най-ниското си ниво от юни 2023 г.

23:57 | 06.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Широкият измерител S&P 500 се понижи в петък и записа най-лошата си седмица от март 2023 г., а инвеститорите оценяваха последиците от слабите данни за работните места през август и загърбиха акциите на водещи технологични компании, предава CNBC.

Широкият измерител отбеляза спад от 1,73% и завърши седмицата на ниво от 5408,42 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite изтри 2,55% до равнище от 16 690,83 пункта. Технологичният индекс завърши сесията с над 10% под рекорда си при затваряне на търговията. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 410,34 пункта и завърши деня на ниво от 40 345,41 пункта.

„Движенията на индексите се дължат основно на притесненията за растежа. Пазарът се колебае между идеята дали лошата новина е лоша или лошата новина е добра и усещането, че това може да съживи надеждите Фед да предприеме по-агресивни ходове от очакванията на пазарите“, коментира Емили Роланд, един от главните инвестиционни стратези в компанията John Hancock Investment Management.

Акциите на големите технологични компании се сринаха, тъй като инвеститорите загърбват рискови активи на фона на засилващите се притеснения за стабилността на американската икономика.

Книжата на Amazon поевтиняха с 3,7%, а тези на Alphabet отписаха 4%. В същото време Meta Platforms изгуби над 3% от стойността си, а Broadcom изтри 10% поради слабите очаквания за настоящото тримесечие. Други компании за полупроводници също отбелязаха спад, като книжата на Nvidia и Advanced Micro Devices поевтиняха с по около 4%. VanEck Semiconductor ETF (SMH) се понижи с 4% и записа най-лошата си седмица от март 2020 г.

Движенията на индексите в петък затвориха колеблива седмица за фондовите пазари. S&P 500 отбеляза спад от 4,3% и най-лошата си седмица от март 2023 г. Nasdaq отписа 5,8% за най-лошата си седмица от 2022 г., а Dow Jones е надолу с 2,9%.

Нови данни за работните места засилиха опасенията за забавяне на трудовия пазар. Поредица от слаби данни предизвика притеснения за стабилността на икономиката, обезпокои пазарите и подкопа апетита за риск през последните седмици. Работните места извън земеделието са нараснали със 142 хил. спрямо очаквания за 161 хил. на икономисти, участвали в допитване на Dow Jones. Но безработицата е намаляла до 4,2% в унисон с очакванията.

„Като цяло пазарът търси посока и тя ще дойде от Федералния резерв“, коментира Чарлз Ашли, портфолио мениджър в компанията Catalyst Capital Advisors.

Инвеститорите очакват Фед да понижи лихвите с поне четвърт процентен пункт в края на заседанието си по-късно този месец, но забавянето на трудовия пазар засили очакванията, че централната банка може да направи по-решителна крачка. Трейдърите са разделени по въпроса дали Фед ще понижи лихвите с четвърт или с половин процентен пункт, показва инструментът CME Group FedWatch.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа е на ниво от съответно 3,716% и 4,024%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се повиши леко до ниво от 101,18 пункта. Еврото и паундът поевтиняха до съответно 1,109 долара и 1,313 долара. Спрямо йената щатските пари отбелязаха понижение с 0,79% до ниво от 142,3 йени за долар.

На стоковите пазари цената на американския лек суров петров достигна най-ниското си ниво от юни 2023 г. и записа най-лошата си седмица от близо една година, след като ОПЕК+ не успя да успокои пазара за баланса на търсенето и предлагането в света.

Контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за октомври поевтиняха с 1,48 долара до 67,67 долара за барел. От началото на годината те са поевтинели с 5,6%. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за ноември отбелязаха спад от 1,63 долара до 71,06 долара за барел. От началото на годината световният бенчмарк е понижил цената си със 7,8%.

Американските фючърси върху златото изтриха 0,7% до 2525,5 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 07.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още