IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролните цени се насочват към най-големия си седмичен спад от почти година

Суровият петрол поевтинява от началото на юли поради опасения за търсенето от ключови потребители, особено Китай, и заради признаците за нарастващо предлагане извън ОПЕК

09:16 | 06.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът се насочва към най-голямата седмична ценова загуба от почти година поради продължаващите опасения относно слабото търсене и изобилието от предлагане, дори когато широкият алианс ОПЕК+ отложи планираното увеличение на добива с два месеца, пише Bloomberg.

Цената на Брент достига близо 73 долара за барел, като за седмицата тя се понижава с около 8%. Американският лек петрол WTI се търгува на цена около 69 долара за барел.

Според Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) няма да се пристъпи към увеличение на добива със 180 000 барела на ден през октомври и ноември, като групата запазва плановете си да предостави на пазара допълнителни 2,2 млн. барел на ден задържано производство в рамките на година.

Преди това ОПЕК+ даде индикации, че има желание да продължи с планираните увеличения на предлагането от октомври, но промени решението си на фона на резкия спад на цените на пазарите по света.

Петролните цени се насочват към рязък седмичен спад. Графика: Bloomberg Петролните цени се насочват към рязък седмичен спад. Графика: Bloomberg

Суровият петрол поевтинява от началото на юли поради опасения за търсенето от ключови потребители, особено Китай, и заради признаците за нарастващо предлагане извън ОПЕК, въпреки че скорошните прекъсвания на доставките от Либия предоставиха известна подкрепа на цените.

Налице са и признаци на слабо търсене на някои рафинирани продукти. Китайските и индийските пазари на дизелово гориво - които представляват по-голямата част от азиатското търсене - показват признаци на забавяне. Това отразява тенденциите и в Европа, където миналата седмица фючърсите достигнаха най-ниското си ниво от средата на 2023 г.

Междувременно в САЩ официални данни показват, че търговските запаси от суров петрол в страната са спаднали с почти 7 млн. барела миналата седмица до най-ниското им ниво от около година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 06.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още