IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси затвориха с понижение за четвърта поредна сесия

Пазарите тази седмица са повлечени надолу от последните данни за работните места в САЩ и от технологичния сектор

19:37 | 05.09.24 г.
Снимка: Bloomberg Finance LP
Снимка: Bloomberg Finance LP

Европейските фондови пазари затвориха с понижение в четвъртък за четвърта поредна сесия след нова серия от слаби данни за работните места в САЩ, съобщава CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 се понижи с 0,43% до 512,05 пункта. Това е четвърти пореден ден на спад за индекса, след като в петък отбеляза рекорден ръст до 525 пункта. Акциите на компаниите за комунални услуги се повишиха с 1,66%, докато тези в сектора на здравеопазването спаднаха с 1,4%.

Германският бенчмарк DAX се повиши слабо с 0,02% след информацията, че производствените поръчки в страната са се увеличили с 2,9% на месечна база през юли. Въпреки това Бенедикт Актън-Бонд – икономист в Moody's Analytics, отбелязва, че поръчките извън големите стоки като самолети, кораби и влакове, са били по-слаби.

Водещият индекс на Лондонската фондова борса FTSE 100 отбеляза спад от 0,34% до 8241,71 пункта, а френският САС 40 отчете спад от 0,92% до 7431,96 пункта.

В по-общ план глобалните настроения отново бяха разколебани от информацията за ситуацията в САЩ, след като слабите данни за производството и по-малкото разкрити работни места от очакваното подсказаха забавяне на най-голямата икономика в света и възродиха дебата за това дали Федералният резерв ще намали лихвените проценти с 50 базисни пункта вместо с 25 този месец.

Данните от четвъртък показаха и че заплатите в частния сектор са нараснали с най-слабия си темп от повече от три години и половина насам. Компаниите са наели 99 000 работници през месеца, което е доста под прогнозата на Dow Jones за 140 000.

Пазарите тази седмица са повлечени надолу и от технологичния сектор, който отбеляза спад от 3,2% в сряда, а ден по-рано американският гигант в производството на чипове Nvidia претърпя загуба, която доведе до спад на акциите на производителите на чипове в световен мащаб. В сряда компанията опроверга съобщенията, че е получила призовка от Министерството на правосъдието във връзка с антитръстови проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 05.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още